Data publicării:

Putin a ajuns în Vietnam. Discuții cu liderii comuniști

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele rus Vladimir Putin a sosit joi devreme în Vietnam pentru discuții cu liderii comuniști ai țării, după ce a încheiat un pact de apărare cu Coreea de Nord, scrie Reuters.

Agențiile au spus că aeronava lui Putin a aterizat la Hanoi. Vietnam este ultima oprire în turneul său.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lăudat Vietnamul pentru poziția sa "echilibrată" cu privire la războiul din Ucraina și a enumerat progresele înregistrate în domeniile plăților, energiei și comerțului într-un articol de opinie publicat miercuri în ziarul Partidului Comunist din Vietnam.

În articolul publicat cu ocazia vizitei de stat a lui Putin în Vietnam, acesta a apreciat țara comunistă din Asia de Sud-Est pentru susținerea "unei abordări pragmatice pentru rezolvarea crizei" din Ucraina, în comentariile publicate în ziarul Nhan Dan.

Vietnamul, care oficial urmează o politică externă neutră în relațiile sale cu marile puteri mondiale, s-a abținut de la condamnarea atacului Rusiei asupra Ucrainei, o poziție pe care țările occidentale o consideră prea apropiată de Kremlin.

Putin urmează să ajungă în Hanoi în timpul nopții și plănuiește să se întâlnească cu liderii vietnamezi joi, imediat după o vizită în Coreea de Nord.

Liderul rus, care face prima sa vizită în Vietnam din 2017, când a participat la un summit al Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), a spus că Rusia și Vietnamul împărtășesc, de asemenea, "evaluări similare ale situației din regiunea Asia-Pacific."

Poziția Vietnamului privind Marea Chinei de Sud diferă de cea a Chinei, care revendică aproape în întregime această cale navigabilă strategică, inclusiv câmpurile de gaz și petrol din Zona Economică Exclusivă a Vietnamului, unde companiile rusești extrag petrol și gaze.

Putin a spus că energia este "un domeniu de importanță strategică în cooperarea bilaterală" și a citat întreprinderile comune ruso-vietnameze în domeniul combustibililor fosili din Marea Chinei de Sud și din nordul Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel