Data publicării:

Putem spune adio banilor din PNRR, dar măcar nu vom fi sancționați. Chirieac, analiza momentului

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Guvernul României
Foto: Guvernul României
Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat că, în lipsa reformelor cerute de Comisia Europeană, România nu are șanse să primească banii din PNRR.

Întrebat ce soluție are România pentru a nu pierde banii din PNRR, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns:

„Nu se poate. O să pierdem banii europeni. La 31 decembrie dezangajarea înțeleg că va cuprinde 7 miliarde de euro, din exercițiul 2014-2020. Atât a putut administrația României. Iar în PNRR sunt niște jaloane, înțeleg că premierul României nu a discutat despre acele jaloane.

A făcut trecerea în revistă, în câteva ore s-a văzut cu toții zeii de la Bruxelles, ca să spun așa - președintele Consiliului European, președintele Parlamentului European, președintele Comisiei Europene. Ce să facă mai mult? Cred că s-a văzut și cu comisarul de politică externă. Deci și-a spus punctul de vedere, dar nu a rezolvat pensiile speciale, n-a rezolvat legea salarizării bugetare. Inutilă nu a fost plecarea, pentru că premierul Marcel Ciolacu le-a cerut ca indiferent de deficit să nu ne taie fondurile europene și să nu ne sancționeze. Obiectivul a fost clar, ferm, iar eu cred că Marcel Ciolacu l-a îndeplinit”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV.

La conferința de presă care a marcat finalul vizitei premierului României la Bruxelles, Marcel Ciolacu și-a exprimat dezacordul și în ceea ce privește creșterea TVA, în contextul încercării de umplere a golurilor din buget, care ne-ar putea aduce sancțiuni din partea Uniunii.

„Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce, evident, din nou la o creștere a inflației și la o scădere de creștere economică. De exemplu, creșterea cu un punct procentual de TVA ar fi adus, la pachet, o creștere a inflației de 0,5%. Este pentru prima oară, după aproape doi ani, când am reușit să aducem inflația la o singură cifră și vom continua să descreștem cât mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat, de asemenea, nemulțumit de o astfel de inițiativă.

„Creșterea TVA nu e o soluție, după părerea mea. Dar dacă pe termen scurt se găsește, cu ajutorul experților, că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil Guvernul le poate promova. Creșterea sau scăderea TVA au mai fost discutate. Dar acum nu reprezintă o soluție. Soluția constă în creșterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a zis președintele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel