Pune Guvernul tunurile pe băieții deștepți din energie? Virgil Popescu: Ce fac ei este legal, nu este ilegal
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Inquam Photos / George Călin
foto Inquam Photos / George Călin
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre criza din energie și băieții care profită de ea. 

Vorbind despre traderii din energie, numiți popular, în ultima vreme, ”băieții deștepți din energie”, ministrul Virgil Popescu le-a dat definiția: ”Băieții deștepți sunt băieții care știu să facă speculații în zone tulburi”. Întrebat dacă specula este demonstrată, ministrul Energiei răspunde: ”Dacă tu ai un profit foarte mare, este evident că nu acesta a fost scopul”. ”Traderul este un vânzător care cumpără și revinde. Când faci tranzacții de volum foarte mare, nu poți să te duci cu profit foarte mare. Asta este evident, este o lege a economiei. De aceea, în momentul când speculezi în piețe tulburi și ești lăsat de către stat să faci asta, înseamnă că e o problemă în acel stat. Noi nu vrem să se întâmple acest lucru, de aceea vrem să... Ceea ce fac ei este legal, nu este ilegal, ca să știți. Dar tot legal este și pentru stat să se protejeze și să pună anumite taxe suplimentare” a explicat ministrul Virgil Popescu, la Digi24. El se declară convins că există consens la guvernare asupra acestui ultim aspect. 

Din 40 de traderi, doar 12 au sediul în România

ZiarulFinanciar notează că România numără nu mai puțin de ”40 de traderi pursânge”. Doar 12 au sediul aici. Piața energiei numără, cu tot cu producători și furnizori, nu mai puțin de 700 de jucători pe piața energiei. Toți au dreptul legal de a face trading, conform sursei citate. Anul trecut, țara noastră a produs 57 TWh de energie. Pe bursă, s-au plimbat 87 TWh, cu 50% mai mult. Urmele tranzacțiilor se pierd, dar un lucru este sigur: consumatorii plătesc.

Chiar și unii traderi autohtoni au rulaj zero

Din datele ZF, analizate de pe site-ul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), din 40 de traderi din România, 10 sunt înregistrați în București, doi în Timișoara, iar restul în Danemarca, Elveția, Bulgaria, Austria sau Cehia. Rulajul este ZERO inclusiv pentru unele firme înregistrate în România, arată analiza citată. Impozitarea lor, propusă de premierul Ciucă, devine astfel imposibilă. 

Citește mai mult aici

Întrebat dacă pot să intervină în piață, în acest context, Virgil Popescu a răspuns, pentru sursa citată: ”Bineînțeles”. ”Dacă ar fi după mine, le-aș luat tot câștigul speculativ. Sunt convins că există la nivelul ANRE o bază de date în care energia este foarte clar urmărită” spune ministrul Energiei. 

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spunea că ”Dereglementarea pieței nu echivalează cu liberalizarea. O liberalizezi, dar trebuie să o ai bine reglementată. Nu este firesc să ai operațiuni la prețul zilei de mâine peste 50%, este o situație neîntâlnită în Europa. Sau rolul nefast al traderilor. Ce sunt traderii? Dom`ne să nu ne ferim să o spunem, ei speculează. Nici n-ai avea nevoie de ei, dacă ai avea o piață bine organizată. Într-o piață organizată trebuie să ai producător, importator și furnizor. Noi avem rolul nefast al intermediarilor”.

ANRE va avea o nouă conducere 

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Ponta, ar fi prima opţiune a conducerii PSD pentru şefia ANRE, susţin surse politice pentru news.ro. Actualul preşedinte al instituţiei, Dumitru Chiriţă, ajunge la final de mandat în luna octombrie şi nu ar mai fi susţinut de Marcel Ciolacu.

Citește și: Ciucă - Ciolacu, întâlnire de cinci ore cu ”alți” experți din energie. Ministrul Virgil Popescu, absent. Vestea serii pentru români, după întâlnirea de luni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel