Psiholog, sfaturi pentru părinți în plină pandemie. Recomandarea care îi poate ajuta enorm
Dr. Lucian Negoiță, lector universitar, psiholog, doctor în științele educației, a explicat cum îi putem ajuta pe copii să se descurce cu noua situație marcată de noul coronavirus.
„Să nu uităm că noi, adulții, suntem pentru ei modele. Modele bune sau mai puțin bune. Să nu uităm că ei ne observă. Ne urmăresc și atunci când noi credem că ei sunt absorbiți în jocurile lor. Îi putem ajuta să integreze noile schimbări în primul rând prin propriile noastre exemple de conduită, prin propria noastră disciplină, organizare. Dacă ne uităm toată ziua numai la știri despre acest virus, dacă ne aud cum ne alarmăm și vorbim cu prietenii sau cu ceilalți adulți din casă fiind alarmați, panicați, le vom transmite stările noastre, emoțiile noastre.
Atunci când vin către noi și sunt îngrijorați, putem să le ascultăm emoțiile, fără a le da sfaturi directe. Ne putem întrerupe din activități ca să le dăm atenție în astfel de momente. Să nu uităm că un atașament securizant înseamnă să fim disponibili, atenți la nevoile lor, să fim predictibili și afectuoși”, a spus Lucian Negoiță pentru DCNews.
„Putem să le creăm un cadru în care să ne povestească ceea ce simt, să punem întrebări deschise, să-i încurajăm să-și exprime emoția. Îi putem ruga să deseneze sau să picteze grijile lor. Să nu uităm că seara, înainte de culcare, poveștile spuse sunt surse și resurse de modele, eroi, curaj, valori. Creierul copilului tău, cartea lui Daniel Siegel, îi poate ajuta foarte mult pe părinți aici”, a adăugat acesta.
Prima parte a interviului pe care ni l-a acordat Lucian Negoiță poate fi citită AICI.
Pe Dr. Lucian Negoiță, lector universitar, psiholog principal, doctor în științele educației, îl puteți urmări și pe Facebook, Lucian Negoiță Psihoterapeut, dar și pe HepicHub, platformă de psihoeducație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News