PSD Vrancea: Vânzarea companiilor valoroase ale statului, o politică anti-națională
PSD a denunțat ca fiind politică anti-națională vânzarea companiilor valoroase ale statului român, în contextul pandemiei, la prețuri mici, chiar derizorii. Pe termen lung, autoritățile din România își vor pierde orice pârghie de control în domenii economice critice cu mare impact social (energie, bănci etc.)
PSD a apărat în Parlament avuția națională și capacitățile de producție ale statului român. În 2020 PSD a oprit, de doua ori guvernul să vândă pe nimic companiile profitabile de stat. Prima oară PSD a inițiat și a reușit adoptarea Legii 173/2020, prin care s-a interzis vânzarea "participațiilor statului" în perioada de criză generată de pandemie (în următorii 2 ani). A fost, practic, o lege similară cu cea adoptată de Germania, care știe să își protejeze avuția națională.
Legea a fost inițiată de PSD în urma tentativelor Guvernului Orban de a scoate la vânzare părți mari din companiile profitabile. Intenția Guvernului de a vinde aceste companii se manifestase imediat după preluarea guvernării.
Pentru a ocoli această interdicție, Guvernul Orban emisese o ordonanță de urgență prin care a restrâns interdicția doar la vânzarea "acțiunilor" ( nu a "participațiile statului", cum era în legea PSD).
Această modificare permitea privatizarea mascată a companiilor, sub forma vânzării activelor (bunurilor deținute de aceste companii).
În baza OUG, Hidroelectrica ar fi rămas cu același număr de acțiuni în următorii doi ani, dar ar fi putut vinde Hidrocentrala Porțile de Fier! Ar mai fi o companie doar pe hârtie.
Soluția pentru salvarea sau consolidarea companiilor de stat aflate în dificultate este capitalizarea, așa cum a făcut guvernul PSD precedent cu CEC-ul, pe care l-a capitalizat cu aproape 2 miliarde de lei, după acceptul Comisiei Europene.
Alte state europene precum Germania, Polonia, Ungaria cu o politică economică inteligentă își protejează companiile strategice de privatizări/preluări în această perioadă de crize și incertitudini provocate de pandemie și salturile uriașe de preț de pe piața energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News