PSD şi AUR s-au retras din plenul Senatului, nemulţumiţi de votul mixt tabletă-telefon dorit de PNL - USR pentru adoptarea Legii 'Trădării Naționale'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
PSD şi AUR s-au retras din plenul Senatului, nemulţumiţi de votul mixt tabletă-telefon dorit de PNL - USR pentru a adopta Legea 'Trădării Naționale'
PSD şi AUR s-au retras din plenul Senatului, nemulţumiţi de votul mixt tabletă-telefon dorit de PNL - USR pentru a adopta Legea 'Trădării Naționale'
Senatorii PSD şi AUR s-au retras, luni, din sala de plen, nemulţumiţi fiind că votul, în urma reexaminării OUG 166/2020 de modificare a Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în economie, a fost acordat atât pe tabletă, cât şi telefonic.

Iniţial, proiectul de aprobare a OUG 166/2020 a fost votat pe tabletă şi s-au înregistrat 66 de voturi 'pentru', 37 'împotrivă' şi 3 abţineri. În cazul acestui act normativ, ce are caracter organic, sunt necesare 69 de voturi.

În urma şedinţei Comitetului liderilor, liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, a precizat că s-a stabilit ca votul în Senat să fie pe tabletă şi telefonic 'până în momentul când tabletele vor funcţiona foarte bine'.

Votul pentru respingerea OUG 166/2020 a fost dat atât pe tabletă, cât şi telefonic, nefiind întrunite nici în acest caz 69 de voturi 'pentru', motiv pentru care procedura va fi reluată într-o şedinţă viitoare.

Liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, s-a declarat nemulţumit că senatorii puterii au revenit asupra deciziei de a se vota doar pe tabletă şi că votul la OUG 166/2020 a fost iniţial doar pe tabletă şi apoi mixt.

'Modificaţi regulile în timpul jocului.(...) Atât timp cât se pot face alte activităţi cu prezenţă fizică, haideţi la muncă, dragi colegi! Suntem toţi vaccinaţi, putem să muncim aici ca să scăpăm şi de tablete şi de telefoane (...) E o lege importantă. Normal era să se meargă până la capăt cu votul cu care s-a început - pe tabletă. Grupul PSD părăseşte sala şi nu va participa la votul din această zi', a spus Romaşcanu.

Şi senatorii AUR s-au retras din plen. Alina Gorghiu (PNL), vicepreşedinte al Senatului, a menţionat că în legislatura trecută 'PSD a reluat votul în vreo sută de cazuri' până 'au trecut' acele acte normative.

'De data asta, nu se reia votul. (...) Îmi pare rău că decizia celor de la PSD e una mai puţin înţeleaptă - de a părăsi sala. Când nu ne place procedura, ne supărăm', a spus Gorghiu. Liderul grupului USR, Radu Mihail, şi-a exprimat surprinderea că 'toţi parlamentarii PSD au fost vaccinaţi'.

'Bravo! Eu nu am reuşit încă să fiu vaccinat. Până când toţi colegii nu vor fi vaccinaţi, iar cadrele din Parlament nu vor fi în situaţie de siguranţă sanitară, trebuie să ne desfăşurăm activitatea urmând regulile', a spus Mihail.

Senatorii au dezbătut, săptămâna trecută, în urma reexaminării solicitate de preşedintele Iohannis, şi au votat luni, fără să fie adoptată sau respinsă, OUG 166/2020 pentru modificarea Legii 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. OUG 166/2020 înlocuieşte în cuprinsul Legii 173/2020 sintagma 'participaţiile statului' cu expresia 'acţiunile deţinute de stat'.

Potrivit OUG 166/2020, Legea 173/2020 se modifică, astfel că 'se interzice, pentru o perioada de 2 ani, înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţiile de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută' şi 'se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare'.

Actul normativ al Guvernului a fost iniţial respins de Parlament în octombrie 2020, iar preşedintele Iohannis a solicitat în decembrie 2020 reexaminarea proiectului de respingere a OUG 166/2020.

'Din perspectiva consecinţelor pe care, de principiu, adoptarea unei legi de respingere a unei ordonanţe de urgenţă le implică şi ţinând seama de obiectul de reglementare al Ordonanţei de urgenţă nr. 166/2020, este necesar ca Parlamentul să reanalizeze soluţia de respingere a acesteia, prin raportare la necesităţile care au impus adoptarea acestui act normativ de către Guvern, şi anume protejarea interesului statului în domeniul societăţilor la care deţine calitatea de acţionar şi dezvoltarea acestor operatori economici în condiţii de eficienţă şi profitabilitate', se arată în cererea de reexaminarea preşedintelui. Votul în plenul Senatului asupra acestei ordonanţe va fi reluat într-o şedinţă viitoare, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel