Data publicării:
PSD Bucureşti, de la Dan Ioan Popescu, la Robert Negoiţă
De când a devenit şeful PSD Bucureşti, Robert Negoiţă a devenit reprezentativ pentru PSD în faţa electoratului Bucureşti. Dincolo de beneficii, conducerea celei mai mari organizaţii din ţară vine la pachet cu o răspundere de imagine şi electorală care apăsă pe cel care conduce PSD Bucureşti și care se decontează mereu, în alegeri.
Deşi nu a dat până acum, o victorie decisivă a PSD pentru primăria celui mai mare oraș din țară, organizaţia de București a fost cea mai puternică organizație a PSD. Prin două aspecte: 1. Prin forța financiară văzută și nevăzută adăpostită de organizația Capitalei și prin forța politică internă, dată de statutul partidului, pe care o avea la nivelul întregului partid și 2. Prin reprezentativitatea electorală a organizației de București în fața electoratul Capitalei, întruchipând deopotrivă capabilitățile PSD pentru cei care votau partidul sau dimpotrivă, sugerând o imagine ruginită, pentru bucureștenii care respingeau PSD.
Problema PSD Bucureşti este că nu pare a mai proiecta nici forță, nici reprezentativitate. Aproape că apare nostalgia față de vremea conducerii cu mâna de fier a lui Dan Ioan Popescu, a influenței pe care organizaţia o avea în Capitală și în partid. PSD Bucureşti avea atunci imaginea de forţă şi stabilitate pe care partidul miza și la nivel național. Nu era ceva extraordinar, dar era măcar era clar.
PSD București este o victimă a contextului marcat de presiunile Justiţiei asupra întregii clase politice și de încrederea scăzută a publicului în mesajele politice de partid. Electoratul este prea obișnuit cu virajele politicienilor și prea sceptic să mai creadă că politica poate ajuta real. Toate aceste trăsături de context contează cu atât mai mult în Bucureşti unde este electoratul cel mai bombardat cu informaţie şi unde predomină o mentalitate de independenţă şi de mobilizare civică indepedentă de autoritate și politică.
Candidatura anunțată pripit, urmată de retragerea intempestivă sunt tactici politice personale pe care orice politician le poate juca până la urmă în funcție de interes și de cât îl ține credibilitatea. Problema este că în situația particulară lui Robert Negoiță ca șef al PSD București, imaginea sa se reflectă asupra organizației în fața electoratului din Capitală. Chiar dacă PSD se ține solid într-un bazin electorat fidel care dă perspectiva unei evoluții previzibile pentru momentul localelor, în București, situația este mai imprevizibilă datorită atât trăsăturilor „speciale” ale electoratului, cât și fundalului de nemulțumire față de toate partidele.
Chiar dacă a scos în față lideri mai tineri, este puțin probabil ca PSD să poată inventa în Bucureşti vreo mișcare spectaculoasă care să aducă o victorie strălucită în locale. Este important însă, în lunile ce au mai rămas până la alegeri, ca PSD să apară în Bucureşti cu o organizaţie stabilă cu lideri care ţin o direcţie clară. Este genul de atitudine de forţă şi predictibilitate pe care, cel puţin votanţii PSD ştiu că pot conta şi care aduce PSD un avantaj în raport cu politicienii mai puţini experimentaţi pe care PNL îi aruncă în joc. Robert Negoiţă trebuie să vadă că este şeful PSD Bucureşti şi să arate pentru electoratul din București imaginea pe care PSD trebuie să o proiecteze și la nivel național, de forță și stabilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News