Protocolul de la Kyoto, prelungit până în 2020
Acordul internațional privind reducerea emisiilor de gaze de seră a fost prelungit până în 2020 de delegaţii la
Protocolul de la Kyoto prevedea reducerea emisiilor poluante pentru țările industrializate. Negociat în 1997, protocolul reglementa reducerea emisiilor cu 5,2% în perioada 2008-2012. Pentru a intra în vigoare, protocolul trebuia să fie ratificat de cel puțin 55 de națiuni, care să producă 55% din emisiile globale de dioxid de carbon. Această ultimă condiție a fost indeplinită în octombrie 2004 prin ratificarea de către Rusia, responsabilă pentru 17,4% din emisii, a protocolului.
Deși reuniunea de la Doha a fost prelungită cu 24 de ore, din cauza neînţelegerilor asupra modalităţilor în care ţările bogate ar putea compensa pierderile înregistrate de ţările sărace din cauza schimbărilor climatice provocate de gazele cu efect de seră, delegații la Forumul Doha, au decis ca acordul să fie menţinut ca singurul plan legal apt pentru combaterea încălzirii climatice. Protocolul de la Kyoto acoperă ţările dezvoltate care generează gaze cu efect de seră în proporţie de până la 15% emisiile globale. Statele Unite, care sunt un poluator major - 40% din totalitatea emisiilor de gaze de seră, nu au ratificat acest protocol.
Acordul asupra prelungirii Protocolului de la Kyoto a fost încheiat sâmbătă, după ce a fost semnat de cei 27 de membri ai Uniunii Europene, de Australia şi de alte câteva ţări industrializate, potrivit BBC. Participanţii au mai analizat un plan potrivit căruia ar urma să se adopte un tratat mai extins, în 2015, care s-ar putea aplica tuturor ţărilor şi care ar putea înlocui, eventual, Protocolul de la Kyoto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News