Bugetare multianuală pentru sănătate: De ce e dificil de implementat în România. Dr. Adrian Pană, explicații / video
Bugetarea multianuală pentru sănătate este dificil de implementat în România. Dr. Adrian Pană a explicat de ce.
Dr. Adrian Pană, specialist în sănătate publică, a explicat ce părere are despre bugetarea multianuală în sănătate, subiect abordat de către reprezentanții principalelor forțe politice din România.
VEZI ȘI: Dezbatere „prezidențială” pe sănătate. Pe cine votezi după aceste declarații? video
„Sunt puțin surprins vizavi de așteptări, pe care nu le consider extrem de realiste. Pe de altă parte, de propuneri, de soluții, care par nu foarte aplicabile, cel puțin în contextul de față. Una din ele era finanțarea multianuală.", a spus dr. Adrian Pană.
„Nu cred că suntem pregătiți să schimbăm modalitatea în care construim bugetul de stat"
Dr. Adrian Pană a explicat că bugetul sănătății face parte din bugetul general al statului și din fondul național unic de asigurări de sănătate, gestionat de Ministerul de Finanțe prin ANAF, ceea ce complică implementarea unui buget multianual doar pentru sănătate. Potrivit medicului, o astfel de schimbare ar necesita bugetare multianuală pentru toate sectoarele, ceea ce presupune un acord politic, nu doar o reglementare legală.
„De ce credeți asta? O asumă și profesorul Rafila, PSD-ul, o cer partidele de opoziție.”, a întrebat Val Vâlcu.
„Este un deziderat care a circulat în mass-media de sănătate și în discuțiile decidenților de sănătate de minimum 10 ani. Nu s-a întâmplat nici până în momentul de față. E foarte greu de crezut pentru că bugetul sănătății nu este un alt buget. Este o parte a bugetului de stat și o parte din fondul care constituie fondul național unic de asigurări de sănătate, contribuțiile noastre, dar ea e colectată tot de cel care face bugetul de stat, adică nu este o contribuție pe care noi o plătim direct la Casa de Asigurări. E o contribuție pe care, prin ANAF, noi o ducem tot la Ministerul de Finanțe.
Nu poți face buget multianual doar pentru sănătate. Ar trebui să faci buget multianual pentru întreaga Românie, pentru toate sectoarele, pentru că ar fi imposibil să ai un buget pentru un sector care să lucreze pe mai mulți ani. Asta nu înseamnă că nu poți face planificări și oricine vine la guvernare, cumva, să rămână într-o oarecare limită, dar asta ține mai mult de un agreement (n.r. acord)politic decât de o precizare legală clară.
Eu nu cred că în momentul de față noi suntem pregătiți să schimbăm modalitatea în care construim bugetul de stat, inclusiv utilizarea fondului, într-o bugetare multianuală.”, a spus dr. Adrian Pană.
Val Vâlcu a oferit exemplul Israelului, unde sistemul de sănătate planifică creșteri anuale de 15% pentru alocările de medicamente, adaptându-se la nevoile crescute ale populației îmbătrânite.
„De exemplu, în Israel, un sistem de sănătate performant, stabilesc ca țintă creșterea în fiecare an cu 15% a alocărilor pentru medicamente în ideea că populația are tot mai multe nevoi, îmbătrânește, e un fenomen cu care se confruntă societatea modernă. E o performanță a sistemului de sănătate dacă oamenii trăiesc mai mult, dar au o perioadă de vârstă în care cresc și nevoile de sănătate.
Ei își propun să crească alocarea pentru resurse terapeutice și dispozitive.”, a completat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News