Proteste ”veste galbene”. Nucleul dur, în stradă în Franța
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Câteva mii de manifestanţi, formând aparent ''nucleul dur'' al protestelor împotriva preşedintelui Emmanuel Macron, au ieşit sâmbătă în stradă pentru al 27-lea weekend consecutiv la Paris şi în mai multe oraşe ale Franţei, transmite AFP. 

Conform cifrelor Ministerului de Interne, la Paris au fost circa 1.100 de protestatari şi aproximativ 2.800 în întreaga ţară. 

Mobilizarea vestelor galbene a scăzut astfel la cel mai mic nivel de la începutul acestei mişcări sociale inedite. În afara capitalei Paris, proteste au mai avut loc sâmbăta aceasta în special în oraşele Reims şi Nancy, în acesta din urmă drapelul Uniunii Europene fiind dat jos de manifestanţi care l-au înlocuit cu unul ce imita o vestă galbenă. 

Probabil că guvernul va birui această mişcare, însă noi am plantat sămânţa, declară un protestatar pentru agenţia France Presse, el considerând că, în pofida scăderii participării la proteste, această mobilizare a meritat, pentru că ea a arătat adevărata faţă a unei puteri autoritare, referire la preşedintele Macron. 

Mișcarea nu mai are „efecte politice”



Acesta din urmă a estimat vineri că mişcarea vestelor galbene nu mai are efecte politice şi le-a cerut tuturor să-şi reia cursul vieţii şi să-şi exprime opiniile la alegeri. 

Înaintea alegerilor europene, partidul lui Macron, Republica în Marş, are în sondaje procente aproximativ egale cu cele ale formaţiunii de extremă-dreapta Adunarea Naţională, condusă de Marine Le Pen. Aceasta a apreciat sâmbătă, în timpul unei reuniuni a partidelor naţionaliste europene desfăşurată la Milano, că preşedintele Macron ar trebui să demisioneze dacă partidul său nu obţine primul loc la scrutinul de duminica viitoare. 

Începute pe 17 noiembrie ca un protest împotriva creşterii accizelor la combustibil, manifestaţiile vestelor galbene s-au transformat într-o contestare a liderului de la Elysee şi au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi lansatoare de gloanţe de cauciuc flash-ball (LBD), acestea din urmă provocând unor demonstranţi răni oculare grave. Numeroşi protestatari au fost judecaţi în regim de urgenţă, unii fiind condamnaţi la închisoare cu executare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel