Proteste masive în Paris, la adresa extremei drepte: „Mereu când ajung la putere atacă dreptul la avort”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Duminică, zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile din Paris și alte orașe din Franța pentru a protesta împotriva „pericolului” pe care l-ar reprezenta pentru drepturile femeilor o eventuală victorie a extremei drepte, cu doar o săptămână înaintea alegerilor legislative. Acțiunea a fost organizată de peste 200 de asociații, ONG-uri și sindicate, relatează AFP.

Îmbrăcați în violet, culoarea simbolică a feminismului, între 13.000 de persoane (potrivit poliției) și 75.000 de persoane (potrivit organizatorilor) au mărșăluit în capitală. La nivel național, numărul participanților a fost de 33.800 de persoane în 53 de adunări, conform surselor din poliție, în timp ce organizatorii au raportat de trei ori mai mulți participanți.

Cu o zi înainte, sâmbătă, marșurile împotriva extremei drepte organizate de sindicate au reunit între 250.000 de persoane (autorități) și 640.000 de persoane (sindicate) în Franța, dintre care între 75.000 și 250.000 la Paris.

Asociațiile feministe, sindicatele și ONG-urile au criticat „feminismul de fațadă” al extremei drepte, acuzații respinse de partidul Rassemblement National (RN), care le consideră „caricaturi”.

Morgane Legras, o activistă de 28 de ani și inginer nuclear, a declarat în marșul de la Paris: „Când mă uit la istoria partidului, nu putem spune că apără femeile. Trebuie să ne amintim că ei sunt cei care au vorbit despre avortul de confort și care atacă constant Planning Familial”, o asociație care luptă pentru dreptul la contracepție și avort.

Stéphanie, în vârstă de 51 de ani, a participat la proteste în ciuda faptului că „nu manifestează niciodată”, considerând că există „o amenințare reală”. „Alerta feministă” a fost marcată simbolic prin sunetul alarmelor și fluierelor activate de manifestanți.

Sarah Durocher, președinta asociației Planning Familial, a declarat presei: „De fiecare dată când extrema dreaptă ajunge undeva la putere, atacă dreptul la avort, nu văd de ce ar exista o excepție franceză”.

În replică, RN a denunțat „caricaturile” și „minciunile” săptămâna aceasta. Într-un mesaj video adresat „tuturor femeilor din Franța”, președintele partidului, Jordan Bardella, a acuzat marți „extrema stângă” că „își arogă monopolul drepturilor femeilor”.

Protestele și dezbaterile din jurul drepturilor femeilor și influenței extremei drepte continuă să fie un subiect fierbinte în contextul apropiatelor alegeri legislative, evidențiind tensiunile sociale și politice din Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel