Proteste în China. Casa Albă: Aceşti manifestanţi vorbesc de la sine
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 28 noi 2022, 23:42
WhatsApp
Preşedintele american Joe Biden a reacționat față de protestele din China.

Preşedintele american Joe Biden "este informat continuu despre ceea ce se întâmplă, urmăreşte îndeaproape" evoluţia situaţiei a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, despre manifestaţiile din China, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Casa Albă susţine dreptul la proteste paşnice", a mai declarat el presei, după manifestaţii de proporţii istorice în China împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multă libertate.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, un organism sub conducerea preşedintelui american, nu s-a pronunţat asupra fondului acestor revendicări: "Aceşti manifestanţi vorbesc de la sine".

Purtătorul de cuvânt a adăugat că "nimic (nu s-a schimbat) în dorinţa noastră de a menţine deschise canalele de comunicare" cu autorităţile chineze, la scurt timp după întâlnirea dintre Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, în marja summitului G20 din Indonezia.

"Toată lumea are dreptul de a demonstra în mod paşnic"

Cei doi lideri, în cadrul unei întâlniri menite să demineze relaţiile care deveniseră foarte tensionate între cele două superputeri, au semnalat dorinţa de a relansa discuţiile în anumite domenii în care ar fi posibil să coopereze.

"Avem intenţia de a continua aceste discuţii", a spus John Kirby.

"Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a demonstra în mod paşnic, aici, în Statele Unite, şi în întreaga lume", a declarat anterior un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Aceasta include China", a spus el într-un comunicat.

Statele Unite consideră că vaccinarea, testele şi tratamentele sunt mai eficiente decât restricţiile stricte, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

"Credem că va fi foarte dificil pentru China să limiteze virusul cu strategia lor zero Covid", a conchis el. "Va fi foarte greu să menţină izolările şi zero Covid", a adăugat diplomatul.

La sfârşitul săptămânii trecute, sute de persoane au ieşit în stradă în China în mai multe oraşe mari, printre care Shanghai şi Beijing, protestând împotriva izolării şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus. Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989, reprimate în mod brutal. 

Citește și:

Protestatarii anti lockdown din Shanghai au cerut demisia lui Xi Jinping. Manifestații masive în Beijing, Wuhan, Chengdu și Guangzhou / video

Protestele antiguvernamentale s-au răspândit de la Shanghai la Beijing, Wuhuan, Chengdu și Guangzhou

Protestele anti-lockdown și anti-guvernamentale s-au răspândit duminică, 27 noiembrie 2022, de la Shanghai la Beijing, Wuhan, Chengdu și Guangzhou, iar protestatarii din Shanghai au fost auziți cerând președintelui chinez Xi Jinping să demisioneze.

Multe proteste au izbucnit în toată China de când un incendiu într-un bloc de apartamente din Urumqi, Xinjiang a ucis 10 persoane și a rănit alte nouă, pe 24 noiembrie 2022, mulți bănuind că decesele au fost cauzate de restricțiile Covid-19 care i-au împiedicat pe rezidenți să scape de incendiu.

În Shanghai, după protestele de sâmbătă noaptea, o mulțime s-a adunat din nou duminică după-amiază. În timp ce poliția îi aresta pe protestatari, participanții furioși au putut fi auziți strigând „Dă-i drumul!”

Protestatarii au fost auziți în timp ce strigau „Jos Partidul Comunist!” și „Xi Jinping, demisionează!” Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?