Proteste anti RESTRICȚII în mai multe țări din Europa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
În mai multe țări din Europa au avut loc proteste împotriva restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Poliţia din Varşovia a reţinut 278 de persoane sâmbătă, după ce mii de oameni au protestat în capitala Poloniei împotriva noilor restricţii decise pentru a limita răspândirea coronavirusului, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al poliţiei citat de Reuters.

Potrivit poliţiei, manifestanţii i-au atacat pe poliţişti, au aruncat cu pietre, sticle incendiare şi petarde. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene.

"Avem 278 de persoane reţinute. (...) Avem de-a face cu o manifestaţie clară de agresiune, aceşti oameni au venit să se bată cu noi", a declarat presei purtătorul de cuvânt al poliţiei din Varşovia Sylwester Marczak.Pe fondul unei creşteri importante a cazurilor înregistrate de COVID-19, cu un record zilnic de 13.632 raportate vineri, sâmbătă în Polonia au fost impuse noi restricţii, între care închiderea restaurantelor şi barurilor pentru două săptămâni.

De asemenea, şcolile rămân însă deschise pentru copiii până în clasa a treia, cei mai mari trecând la învăţământul online, iar vârstnicii pot ieşi din case doar în cazuri speciale.

În pofida restricţiilor care vizează şi adunările, sâmbătă au avut loc separat şi noi proteste împotriva deciziei de joi a Curţii constituţionale ce interzice aproape complet avortul. Pentru duminică erau prevăzute alte proteste în faţa bisericilor din toată ţara, potrivit Agerpres.

Proteste și în Cipru

Autoritățile cipriote au dat amenzi cetățenilor care nu au purtat măști, la un protest anti-mască ce a avut loc în fața Palatului Prezidențial. Sute de manifestanți au protestat ieri, împotriva ultimei decizii de a purta măști în spațiile publice, informează In-Cyprus.

Protest masiv la Londra

Și în capitala Angliei, Londra, a avut loc un protest împotriva restricțiilor anti-COVID-19. Mii de persoane au ieșit pe străzi și au protestat împotriva măsurilor anti coronavirus. Potrivit Ruptly, protestatarii, în mare parte sceptici cu privire la COVID-19, adepți ai teoriei conspirației,desfășoară o acțiune de protest împotriva măsurilor de restricție legate de pandemia COVID (mai multe detalii AICI).

Italia, protest organizat de neofasciști

Liderul formaţiunii neofasciste italiene Forza Nuova, care a organizat proteste împotriva restricţiilor impuse pentru a sabota coronavirusul, a acuzat într-un mesaj difuzat duminică pe Twitter că vieţile italienilor sunt sacrificate în numele unei "pseudo-pandemii", relatează dpa.

"Italienii arată că nu mai tolerează restricţiile şi eutanasia economică în numele unei pseudo-pandemii", a scris Roberto Fiore.Mesajul său vine după ce sute de oameni au luat parte noaptea trecută la un protest neautorizat organizat de Forza Nuova în centrul Romei împotriva restricţiilor de circulaţie şi a altor măsuri care vizează încetinirea propagării virusului.

Protestatarii au aprins artificii şi au aruncat cu petarde şi sticle incendiare în poliţişti, declanşând ciocniri cu forţele de ordine, urmate de avarierea mai multor maşini şi incendierea de coşuri de gunoi pe străzile adiacente.

Doi poliţişti au fost răniţi şi cel puţin 10 protestatari au fost reţinuţi, au indicat media italiene.Forza Nuova, care a obţinut mai puţin de 0,4% din voturi la alegerile legislative din 2018, a fost implicată şi în protestele violente de vineri seara de la Napoli, calificate de un oficial din Ministerul de Interne drept incidente de "gherilă urbană" alimente de "huligani din galerii, grupuri infracţionale şi extremişti politici".

Italia cunoaşte o nouă creştere a infectărilor cu noul coronavirus, cu un nou record zilnic de 19.644 de cazuri raportate sâmbătă şi 151 decese legate de COVID-19, cel mai mare număr zilnic din ultimele 5 luni. Pe acest fond, premierul Giuseppe Conte urma să anunţe duminică noi restricţii, între care închiderea cinematografelor şi teatrelor şi scurtarea programului restaurantelor şi barurilor, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel