Data publicării:

Proteste ale opoziţiei la Belgrad: 38 de arestări și opt poliţişti răniţi în urma manifestațiilor

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Luni, în ziua de Cărciun, poliţia din Serbia a anunţat că opt poliţişti au fost răniţi şi 38 de persoane arestate în timpul şi după un protest al opoziţiei împotriva rezultatului alegerilor.  

Mii de oameni s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale din urmă cu o săptămână despre care observatorii internaţionali au spus că au fost incorecte.

Protestatarii au spart geamurile la principala intrare a primăriei din Belgrad, înainte ca poliţia să folosească sprayuri cu piper pentru a-i dispersa în jurul orei locale 22.00 (21.00 GMT).

Ivica Ivkovic, şeful administraţiei poliţiei, a spus că doi dintre cei opt poliţişti răniţi au suferit răni grave.

"Vom continua să depunem eforturi pentru a menţine pacea şi ordinea şi ne aşteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de noaptea trecută", a spus Ivkovic în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidele de opoziţie au acuzat poliţia de utilizare excesivă a forţei, iar pe reţelele sociale au fost postate înregistrări cu poliţişti care băteau oameni pe străzile din apropiere de primărie.

Premierul la final de mandat Ana Brnabic a mulţumit serviciului secret rus pentru furnizarea de informaţii privind activităţile plănuite ale opoziţiei. "Acest lucru nu va fi popular în Vest", a spus Brnabic, din partea Partidului progresist sârb (SNS), la putere în Serbia, la o emisiune de televiziune.

O aspirantă la aderarea la UE, Serbia a rezistat presiunii occidentale de a adopta sancţiuni împotriva Rusiei

O aspirantă la aderarea la UE, Serbia a rezistat presiunii occidentale de a adopta sancţiuni împotriva Rusiei.

Moscova a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Serbiei de decenii, în special după 1999, când Rusia s-a opus loviturilor aeriene ale NATO asupra Iugoslaviei.

O misiune internaţională de monitorizare a anunţat lunea trecută că SNS a obţinut un avantaj incorect din cauza atitudinii partizane a media, influenţei inadecvate a preşedintelui Aleksandar Vucic şi a unor nereguli din timpul scrutinului precum cumpărarea voturilor.

Autorităţile sârbe neagă orice nereguli la alegeri.

Opoziţia condusă de alianţa de centru-stânga Serbia împotriva violenţei susţine că protestele vor continua luni, studenţii plănuind să blocheze traficul.

Partidul la putere SNS a obţinut 46,72% din voturi în alegerile parlamentare anticipate din weekendul trecut, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale. Serbia împotriva violenţei a ieşit pe locul al doilea, cu 23,56% din voturi, iar Partidul socialist din Serbia a fost al treilea, cu 6,56% din sufragii, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel