Protest în Parlamentul României. Minerii acuză „genocid social“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură Antena 3
Sursă foto: Captură Antena 3
Manu Tomescu, sindicalist în Complexul Energetic Oltenia, se află în Parlamentul României și face o acțiune de protest.

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia se află în Parlamentul Românie. Manu Tomescu, un reprezentant al sindicaliștilor, a făcut precizări:

„Am venit în Parlamentul României pentru a susține un proiect de lege care aduce o modificare la legea pensiilor și care să recunoască condițiile speciale de muncă în care lucrează minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia. Datorită faptului că zeci de ani la rând guvernele României au făcut reduceri de costuri inclusiv cu grupa și condițiile de muncă, media de vârstă a minerilor și energeticienilor a ajuns la 52 de ani. Noi îi spunem un genocid social pentru că am făcut o medie în ultimii 5 ani și au decedat 45 de colegi, mineri și energeticieni, în timpul activității.

Ați văzut că un fotbalist a făcut stop cardiac în timpul serviciului și toată planeta s-a oprit și a plâns. Gândiți-vă că anual mor mineri și energeticieni în timpul activității și nimeni nu știe de ei. Noi am venit acum să ne cerem aceste drepturi pentru că tot Guvernul ne-a pus pe un program de restructurare, datorită tranziției juste pe care și-a asumat-o în fața Uniunii Europene, dar noi le spunem că această tranziție justă nu trebuie să lase în urma ei sărăcie în Oltenia pentru că noi nu mai avem altceva.

Datorită faptului că suntem cea mai îmbătrânită categorie de salariați din industria României, ne dorim acest proiect care nu face altceva decât să ne recunoască condițiile de muncă pe care le avem. Pichetăm și Prefectura Târgu Ju și am reușit să creăm un consens în care partidele au înțeles problema noastră, au înțeles să recunoască acest genocid social și să ne recunoască condițiile de muncă“, a precizat Manu Tomescu, reprezentantul minerilor.

Minerii de la Crucea, din nou în grevă

este 100 de mineri de la exploatările de uraniu de la Crucea și Botușana au intrat în grevă începând de azi dimineață. Oamenii s-au adunat în curtea exploatării de la Botușana și solicită ca la fața locului să vină la discuții directorul general al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), președintele Consiliului de Administrație, dar și reprezentanți ai Ministerului Energiei, scrie Monitorul de Suceava.

Minerii solicită ca lucrările de ecologizare, întreținere și conservare să se realizeze cu toți angajații sucursalei Crucea care nu îndeplinesc condițiile de pensionare. De asemenea, oamenii solicită modificarea proiectului Ordonanței de Urgență 69 din 2019 pe linia măsurilor de protecție socială pentru minerii care vor fi disponibilizați (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel