Protest în Capitală
Protest în Capitală al salariaţilor din muzeele publice din România.
Protest în Capitală al salariaţilor din muzeele publice din România. Circa 200 de oameni sunt aşteptaţi să participe la o acţiune de protest organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media în faţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, potrivit vicepreşedintelui sindicatului, Decebal Vleja.
"Ne aşteptăm să fie între 100 şi 200 de participanţi, cea mai mare parte din Bucureşti pentru că muzeele din ţară au ales să protesteze în formele pe care le-au considerat fiecare sindicat în parte în locaţiile respective", a declarat, pentru AGERPRES, Decebal Vleja.
Acesta a precizat că se încearcă blocarea protestului, în condiţiile în care vineri li s-a comunicat de la Primărie că locul aprobat pentru pichet este Parcul Izvor, dar a subliniat că protestatarii vor merge în locaţia aprobată iniţial, respectiv în faţa Ministerului Culturii. El a menţionat că reprezentanţii sindicatului s-au întâlnit luni cu ministrul Culturii, George Ivaşcu, căruia i-au prezentat problemele, care în marte parte sunt de ordin salarial.
"În primul rând este vorba despre pierderile salariale pe care le-au avut o parte dintre colegii noştri. Mă refer aici la cercetătorii ştiinţifici ce au avut scăderi salariale de până la 15%. Noi, împreună cu ministerul, am propus găsirea de soluţii pentru compensarea acestor pierderi, eventual după modelul sectorului de activitate sănătate, fie prin modificarea legii, fie prin ordonanţă de urgenţă.
O a doua problemă este legată de regulamentul cadru pentru sporuri. Cultura a rămas practic ultimul sector de activitate în care acest regulament cadru nu este încă adoptat. Am văzut forma finală care se află pe site-ul Comisiei economice şi sociale şi diferenţa este uriaşă între ce s-a negociat la Comisia de dialog din septembrie şi forma în care arată acum acest regulament cadru. De atunci, din septembrie, nu a mai fost nicio comisie, practic noi am văzut forma abia acum, după 8 luni", a spus Vleja.
Liderul de sindicat a adăugat că se speră totuşi la un dialog, în caz contrar vor continua alte forme de protest, deoarece mai sunt şi alte revendicări, legate de condiţiile de muncă.
Vezi şi: Hans van Baalen, preşedintele ALDE Europa, declarație despre legile Justiției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News