PROTEST EXTREM: toţi cei 11.820 MEDICI DE FAMILIE vor depune actele pentru PLECAREA ÎN STRĂINĂTATE
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Autoritățile au aflat că medicii de familie își radicalizează protestele și încearcă să spargă unitatea corpului medical. În caz că, în luna martie, medicii de familie nu vor semna Contractul Cadru cu Asigurările de Sănătate, Ministerul speră ca medicii din ambulatoriul de specialitate să elibereze rețete compensate și gratuite până când reușește să înăbușe ”greva familiștilor”.  Cum specialiștii din policlinici au venituri foarte mici și au fost permanent neglijați de autorități, se speră că, pentru o finanțare mai mare, vor juca rolul de spărgători de grevă. Totuși, la discuțiile cu reprezentanții ”familiștilor”, specialiștii s-au arătat dispuși să-și depună și ei actele de emigrare.

Motivele protestului țin de proasta finanțare și de haosul din sistem. Medicii de familie spun că nu pot plăti din buzunar costurile Cardului de sănătate (acces la internet cu bandă largă, cititoare de carduri etc) în condițiile în care veniturile cabinetului sunt reduse drastic. De asemenea, ei arată că pacienții nu vor mai fi consultați în 2011, pentru că în perioada alocată pentru consultații vor trebui să completeze datele pacientului pe card. Conform legii, cardurile nu pot fi înstrăinate de pacient, deci medicul nu le poate completa în timpul liber. În plus, medicii vor fi obligați să asigure un serviciu de permanență (gardă) pe banii lor, autoritățile nefinanțând paza centrelor medicale sau utilitățile.

Chiar dacă, la început, protestul prin depunerea cererii de emigrare are doar efect de imagine, se estimează că mulți dintre medicii care vor obține certificatul european de conformitate vor profita ulterior de acesta, părăsind România.

O altă formă de protest luată în calcul, respectiv depunerea simultană a cererilor de concediu, risca să nu fie eficientă, din cauză că autoritățile ar fi eșalonat aprobările.

Depunerea cererilor de emigrare este în curs și în Cehia, unde autoritățile au suplimentat bugetul pentru salarii cu 83 de milioane de euro pentru a opri exodul a 3800 de medici. În Israel și Belgia medicii au câștigat prin depunerea demisiilor în bloc, care a obligat guvernele să cedeze revendicărilor salariale.

Citește şi:

Camera Medicilor din Cehia susţine demisiile colective, protestând faţă de autorităţi şi presa obedientă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel