Data publicării:

Protest al primarilor constănțeni împotriva Guvernului Ponta

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
Mariana Gâju
Mariana Gâju

Primarii constănţeni, membri ai Asociației Comunelor din România, au semnat  un protest fără precedent. ”Suntem la aproape 15 luni de la schimbarea guvernării din 7 mai 2012 şi la peste o jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern, la data de 21 decembrie 2012, condus de Excelenţa Sa, Domnul Victor-Viorel ponta, şi, DEZILUZIA ESTE GENERALĂ!”, se arată în document.

[caption id="attachment_352621" align="alignnone" width="640"] Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna[/caption]

Preşedintele asociaţiei, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, membru PSD, spune că protestul nu este unul politic. ”Eu sunt şi voi rămâne membru PSD”, spune ea. Problemele ridicate sunt de ordin administrativ şi se referă la ignorarea normelor elementare din Carta europeană a autonomiei locale. ”Sub umbrela DEMOCRAŢIEI şi a DESCENTRALIZĂRII, prost înţelese şi chiar şi mai prost aplicate, printr-o abordare sistematică şi metodică, din partea Guvernului României, asistăm la subminarea capacităţii administrative a comunelor, a tuturor resurselor materiale, instituţionale şi umane, precum şi a acţiunilor pe care acestea le desfăşoară pentru exercitarea competenţelor stabilite prin lege”, spun cei circa 20 de protestatari.

Ce reclamă cei 20 de primari constănțeni

 Protestul primarilor are 11 puncte. Multe din acestea privesc aspecte economice. De exemplu, edilii spun că prin Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, a fost instituit „Impozitul pe veniturile din activităţi agricole”, iar la art. 74 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se spune: „Impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale". ”Aceste venituri se realizează cu precădere pe raza comunelor României, ţinând seama că suprafaţa acestora este de peste 87%, fără ca vreo sumă să se facă venit la bugetele locale ale comunelor”, spun primarii. Tot ei spun că se preconizează, luând act din presă de unele propuneri ale lui Victor Ponta, ca aceste venituri să fie încasate la nivelul primăriilor, în baza unor protocoale cu Ministerul Finanţelor Publice. ”RESPINGEM CATEGORIC O ASTFEL DE MĂSURĂ care ar face caprimarii să fie priviţi de cetăţeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării pentru realizarea unor proiecte locale”, se arată în protest.

 Primarii mai spun că prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, autorităţilor administraţiei publice locale ale comunelor, căci aici sunt cele mai multe suprafeţe de pajişti li se iau prerogative de administrare a patrimoniului în raport cu nevoile de dezvoltare locală, acestea devenind doar nişte administratori care „să joace” numai după cum dictează statul prin această reglementare ABERANTĂ ŞI ILOGICĂ.

Primarii mai reclamă faptul că Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, este în egală măsură aberantă şi ilogică.

Primarii contestă şi Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, motivând că s-a instituit o procedură inexistentă la nivelul celorlalte state ale Uniunii Europene, numai pentru a lovi în autorităţile administraţiei publice locale, cu precădere în cele ale comunelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel