Data publicării:

Proiectile și elemente de muniție, descoperite pe un câmp din Botoșani

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Pixabay
FOTO cu rol ilustrativ: Pixabay
Mai multe proiectile explozive au fost descoperite pe un câmp din Botoșani. Ce trebuie făcut dacă găsiți astfel de muniții neexplodate.

Citește și: Proiectile funcționale, descoperite pe șantierul din Aeroportul Oradea

Șase proiectile explozive, de calibrul 75 mm, dar și două elemente de muniție, au fost descoperite, marți, pe un câmp de la marginea localității Lozna, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

Potrivit acestora, proiectilele, care erau în perfectă stare de funcționare, au fost ridicate de echipa de pirotehniști a ISU. Muniția a fost găsită de un localnic din Lozna, care a sunat la 112.

”La caz a ajuns, în cel mai scurt timp, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Nicolae Iorga al Județului Botoșani. Pirotehnicienii au stabilit că este vorba de un proiectil exploziv calibru 75 mm. Aceștia au verificat zona cu ajutorul unui detector de metale și au mai găsit alte cinci proiectile explozive calibru 75 mm, o carcasă de proiectil și un tub de proiectil, ambele de calibru 75 mm. Muniția și elementele de muniție erau îngropate parțial în pământ”, au precizat oficialii ISU Botoșani.

Muniția și elementele de muniție au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distruse, scrie Agerpres.

Recomandările pirotehniștilor

Pompierii militari atrag atenția cu privire la descoperirea de astfel de elemente de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor militare, despre care spun că pot fi încă active, iar manevrate necorespunzător pot provoca tragedii. 

”Acestea nu trebuie atinse, lovite sau mișcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deșeurilor feroase și neferoase.

Neutralizarea și distrugerea lor se execută numai de către specialiștii pirotehnicieni, care au pregătirea și dotarea necesare pentru această misiune extrem de periculoasă.

O atenție deosebită trebuie acordată și educării preventive a copiilor, în vederea conștientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli”, au transmis pompierii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel