Data actualizării:
Data publicării:

Proiect de lege, adoptat: Prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului

Autor: Florentina Constantin
WhatsApp

Senatul a adoptat o propunere legislativă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu amendamente admise.

Proiectul a fost adoptat cu 79 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi 13 abţineri. De asemenea, a fost supus votului plenului raportul comun de admitere a proiectului cu amendamente admise, în condiţiile solicitării reprezentantului Executivului de adoptare a variantei iniţiale aprobate prin OUG, pe motiv că propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului prin transpunerea unei Directive UE. S-au înregistrat 81 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 12 abţineri.

"Fiind vorba de transpunerea Directivei UE, nu susţinem amendamentele admise din raportul celor două comisii", a precizat oficialul Guvernului.

Amendamente admise

Unul dintre amendamentele admise la comisiile de specialitate vizează revenirea la textul iniţial, potrivit căruia "entităţile raportoare (societăţi care au obiect de activitate jocurile de noroc - n.r.) au obligaţia de a aplica măsurile-standard de cunoaştere a clientelei în momentul colectării câştigurilor, la cumpărarea sau schimbarea de jetoane atunci când se efectuează tranzacţii a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 2.000 de euro, printr-o singură operaţiune", faţă de 10.000 de euro, cât se propunea anterior.

Eliminarea articolului 3 din proiectul de lege, care se referă la "persoanele expuse politic"

"Avem o propunere de a elimina această referire la 'persoane expuse politic'. Mi se pare că putem să lăsăm textul să meargă la Curtea Constituţională, pentru că este evident neconstituţional. Eu încerc să construiesc ceva pentru ţara asta şi chiar nu vreau să fiu considerat ca persoană cu risc. Adică, eu îmi asum riscul de a construi ceva cu toată buna-credinţă şi nu vreau să construiesc un text de lege care să nască abuzuri, pentru că la un moment dat nu o să mai vină nimeni să construiască ceva în ţara asta dacă eu, by the law, sunt considerat persoană cu un anumit grad de risc. (...)

Am auzit nişte poveşti, zilele trecute, cu nişte colegi care au ajuns la bănci şi li s-a refuzat deschiderea unor conturi pe veniturile parlamentare. Deci, suntem într-o altă zonă, în care nu ne-am gândit vreodată că vom putea ajunge", a afirmat Robert Cazanciuc.

Măsuri de precauţie privind clientela

Un alt amendament admis propune măsuri de precauţie privind clientela în momentul în care se efectuează o tranzacţie ocazională a cărei valoare este de "cel puţin 15.000 de euro, indiferent dacă tranzacţia se efectuează printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care par a avea o legătură între ele".

Actul normativ mai prevede, printre altele, "eliminarea posibilităţii societăţilor pe acţiuni de a emite acţiuni la purtător şi acordarea unui termen rezonabil (de 18 luni) de efectuare a conversiei acţiunilor la purtător în acţiuni nominative" în cazul societăţilor pe acţiuni deja înmatriculate în Registrul comerţului.

În acest scop, prin proiect se propune amendarea corelată a tuturor prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990 care fac referire la conceptul de acţiune la purtător şi se instituie sancţiunea dizolvării judiciare în cazul în care nu se realizează conversia acţiunilor la purtător aflate actualmente în circuitul economic, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Legea este organică, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel