Proiect. Lift cu care se ajunge în spațiu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Compania japoneză Obayashi Corporation, un gigant în domeniul construcțiilor și noilor tehnologii, a anunțat că intenționează să construiască un lift spațial care va putea transporta oameni și echipamente până la 96.000 de kilometri în spațiu, proiect ce va fi finalizat până în anul 2050, conform CNBC și ABC.

Într-un comunicat oferit recent trustului de presă ABC (Australian Broadcasting Corporation), compania niponă a precizat că liftul va putea transporta în spațiu oameni și echipamente la o fracțiune din costurile din prezent. Distanța până la care va opera acest lift spațial, 96.000 de kilometri față de Pământ, este uluitoare dacă ne gândim la două puncte de referință familiare: Stația Spațială Internațională (ISS), care se află la "doar" 330 de kilometri altitudine și respectiv Luna, aflată la 384.000 de kilometri de planeta noastră.

Compania niponă a anunțat încă de acum doi ani că dispune de capacitatea tehnologică pentru a începe acest proiect mamut și a revenit în urmă cu câteva zile cu informația că proiectul va fi finalizat până la jumătatea acestui secol.

Acest lift spațial va fi operat cu ajutorul unor cabine robotizate a căror energie va fi asigurată de un sistem de motoare liniare magnetice (Maglev, de tipul trenurilor de mare viteză pe pernă magentică) și care vor transporta oameni și echipamente către o nouă stație orbitală. Toate acestea vor fi posibile datorită dezvoltării capacității de a produce nanotuburi din carbon. Într-o primă etapă va fi lansat un satelit geostaționar până la distanța la care va opera acest lift. Apoi, din acest satelit va fi coborât un cablu format din nanotuburi de carbon și va fi ancorat de o platformă marină.

"Puterea de tracțiune este de aproape 100 de ori mai mare decât a unui cablu obișnuit, din oțel, deci este un proiect posibil", susține directorul Departamentului de cercetare și dezvoltare din cadrul companiei Obayashi, Yoji Ishikawa. "Deocamdată nu putem produce un cablu suficient de lung. Putem obține doar nanotuburi lungi de 3 centimetri... dar considerăm că până în 2030 vom reuși să-l producem", a adăugat el.

Un lift spațial capabil să ajungă la 96.000 de kilometri în spațiu ar fi expus însă la numeroase pericole, dintre care le amintim doar pe cele legate de starea vremii, impactul cu deșeurile rămase pe orbita terestră de la vechile misiuni în spațiu sau posibilitatea producerii unor atacuri teroriste. Proiectanții iau în calcul aceste riscuri și au în vedere construcția mai multor astfel de lifturi pentru a se asigura că măcar unul dintre ele va fi operațional tot timpul. Fiecare nou lift spațial construit va avea costuri mai reduse decât cele construite anterior, în condițiile în care primul lift spațial construit va servi și ca platformă pentru construcția celorlalte.

Obayashi nu este singura companie preocupată de un astfel de proiect. Construcția unui astfel de lift va presupune, probabil, un efort internațional conjugat, iar organizația International Space Elevator Consortium încearcă deja să coordoneze eforturile în acest domeniu.

"Nu cred că o singură companie poate fi capabilă de o astfel de realizare. Va fi nevoie de un efort internațional pentru a realiza un proiect atât de mare", a recunoscut și Yoji Ishikawa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel