Profiturile imense ale OMV arată limitările sistemului economic. Radu Herjeu: Nu se pot face într-o economie normală la cap, cu raportul corect cerere-ofertă
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Jurnalistul Radu Herjeu a publicat o analiză dură a situației economice care a permis grupului OMV-Petrom să realizeze un profit de 10 miliarde de lei în 2022, cu 260% mai mult față de 2021.   

Grupul OMV Petrom a înregistrat în 2022 un profit net de 10,3 miliarde lei, cu 260% mai mare comparativ cu cel din anul anterior, conform rezultatelor financiare neauditate transmise joi Bursei de Valori Bucureşti.

”Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate” a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, conform Agerpres.

Aceasta a adăugat că: ”Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele şi contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei. Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susţinerea tranziţiei energetice din România, oferind pieţei soluţii de energie noi şi curate”. 

Din profit, OMV reinvestește 60%, conform sursei citate, dublând investițiile prin Neptun Deep: ”Ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023".

Radu Herjeu: Cine-mi spune că economia unde se pot face asemenea profituri e una normală la cap...

„Pentru mine e fascinant cum o firmă precum OMV-Petrom-ul anunță un profit pe 2022, în România, cu 260% (!!!!) mai mare decât cel din anul anterior, iar ”dreapta” nu știe cum să-și atragă electorat isterizându-se că genul ăsta de companii ar trebui să plătească o taxă de solidaritate sau un impozit ceva mai măricel.

Și cine-mi spune că economia unde se pot face asemenea profituri e una normală la cap și are legătură cu ”piața liberă” și cu raportul corect cerere-ofertă... să aibă grijă să nu cadă de pe marginea Pământului plat”, a scris jurnalistul Radu Herjeu, într-o postare pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel