Data publicării:

Profesor de virusologie, critic după ce s-au umplut stadioanele la EURO 2020. "Ne jucăm cu riscul"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Ortwin Adams, profesor de virusologie în Germania, consideră că stadioanele pline de la EURO 2020 reprezintă un risc crescut de infectare cu noul coronavirus. 

"Ne jucăm cu riscul, în special în ceea ce priveşte două grupuri de persoane: pacienţii care ajung la terapie intensivă cu diagnosticul COVID-19 şi cei care trebuie să aibă grijă de ei", a declarat el vineri pentru ziarul Rheinische Post.

În ultimă instanţă, conform virusologului, toată societatea este afectată.

Ortwin Adams se aşteaptă să fie nevoie de monitorizarea atentă a numărului de infecţii cu noul coronavirus pentru mai mulţi ani, în cazul declanşării unor noi valuri epidemice.

"Va continua timp de câţiva ani. Sperăm că intensitatea va fi mai mică şi vor fi necesare mai puţine eforturi în ceea ce priveşte măsurile", a răspuns Adams la întrebarea cu privire la perioada de timp în care populaţia şi autorităţile trebuie să rămână vigilente în faţa ameninţării pandemice.

La semifinalele şi finala campionatului de pe stadionul Wembley, din Londra, este permis accesul pentru 60.000 de spectatori. În contextul în care numărul infectărilor a crescut din nou, recent, în Marea Britanie, din cauza variantei Delta, această decizie este controversată.

La Sankt Petersburg, unde are loc vineri sfertul de finală dintre Spania şi Elveţia, numărul infectărilor a crescut de asemenea în ultima perioadă, mai notează DPA, conform Agerpres.

OMS, semnal similar

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a manifestat joi îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor de COVID-19 în ţările ce găzduiesc EURO 2020, amintind că evenimentele unde se reuneşte multă lume pot fi evenimente de supercontagiere, relatează agenţia EFE.

Nu este vorba doar despre partidele în sine, ci şi de alte evenimente conexe competiţiei EURO 2020, a atras atenţia responsabila pentru urgenţe a OMS-Europa, Catherine Smallwood, adăugând că acelaşi lucru este valabil pentru orice eveniment cu participare numeroasă, de exemplu concertele.

Mesajul său principal este că sistemele de sănătate trebuie să fie pregătite pentru a răspunde unor creşteri puternice a cazurilor de COVID-19 care au ca origine EURO 2020.

Avertisment despre un nou val



De asemenea, OMS a avertizat că Europa, unde pentru prima dată în ultimele 10 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească, riscă un nou val epidemic în toamnă dacă nu se menţin măsurile de precauţie.

Conform OMS, sunt întrunite cele trei condiţii necesare pentru apariţia unui nou val epidemic: noile variante ale coronavirusului (în special varianta Delta), rata redusă de vaccinare şi sporirea contactelor sociale.

În acest timp, ministrul german de interne, Horst Seehofer, a calificat drept absolut iresponsabilă decizia UEFA de a permite prezenţa a zeci de mii de suporteri pe stadionul Wembley din Londra la meciurile EURO 2020, mai ales în condiţiile în care Marea Britanie înregistrează o creştere a infectărilor şi varianta Delta este acolo predominantă.

Reducerea contactelor la minim şi respectarea normelor de igienă sunt măsuri indispensabile, dar care greu pot fi aplicate, dacă privim imaginile de la meciuri, spune Seehofer. Aglomerările de oameni şi îmbrăţişările pentru a sărbători victoria alimentează infectările în mod inevitabil, a explicat oficialul german, care a mai remarcat faptul că încă o dată aspectul comercial primează în faţa protejării sănătăţii populaţiei, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel