Data actualizării:
Data publicării:

Profesoara Mariana Badea, interviu special la DC News. O emisiune despre bâlbe, cărți și manele! /video

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Anca Murgoci și Andreea Deaconescu, în dialog cu profesoara Mariana Badea
Anca Murgoci și Andreea Deaconescu, în dialog cu profesoara Mariana Badea
Mariana Badea, „profesoară de cuvinte și bolnavă de limba română”, ne-a acordat un interviu în exclusivitate. Emisiunea va putea fi urmărită sâmbătă, 17 august, de la ora 11.00, pe DC News și DC News TV — Facebook și Youtube.

Anca Murgoci și Andreea Deaconescu vă invită să urmăriți o emisiune specială cu profesoara Mariana Badea. Ce înseamnă o "manea lingvistică"? De ce este limba română cea mai importantă valoare spirituală a acestui popor?

"Așa cum mă autorecomand, eu sunt profesoară de cuvinte și bolnavă de limba română. E o boală nevindecabilă. De aceea, vreau să punctez că limba română este singura structură spirituală a acestui popor.

Drapelul se mai schimbă, granițele se mai mută, imnul e unul sau altul, dar limba română așa rămâne, cu toate xenismele ei. Știți că acum așa se numesc anglicismele acestea.

Ele înseamnă cuvintele venite în limba română care nu sunt adaptate grafic și fonetic. Așa se scriu, așa se citesc, ca în limba engleză", preciza doamna profesoară Mariana Badea la Bookfest, în cadrul lansării celei mai noi cărți, "Bumerangul cuvintelor".

În această emisiune se vor spune povești, se vor satiriza exprimări "bombastice", greșeli de vorbire comune ale politicienilor, jurnaliștilor... și, poate, chiar ale tale.

Vom vorbi, de asemenea, despre cărți! Pe care unii le folosesc drept opritor pentru uși sau greutate suplimentară pe birou. Care este "tratamentul"? De ce nu mai citesc elevii?

Mariana Badea a scris peste 35 de cărți.

Despre "Bumerangul cuvintelor — Studiu de manele lingvistice", profesoara spunea că este singura lucrare ce nu are pe copertă specificația "pentru elevi": "Nu se poate adresa doar elevilor, că elevii au profesori la școală, care ar influența în sens pozitiv vorbirea curentă a limbii strămoșești".

Cartea, care conține greșeli comune de exprimare explicate într-un mod persiflant, nu este o lucrare academică, oficială sau științifică, ci una care semnalează cele mai întâlnite lacune din diverse medii: "Cartea are și kilometri la oră, are și 45.000 telespectatori și tot felul de greșeli enervante care aici sunt explicate într-un mod persiflant, deci nu este o carte academică, nu este o carte oficială sau științifică. Este o carte care semnalează principalele greșeli de exprimare din toate mediile (Facebook, televiziuni), din vorbirea curentă".

Puteți urmări emisiunea integrală mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel