Profesoara Mariana Badea a publicat o nouă carte: EXERCIȚII DE GRAMATICĂ - EXPLICATE ȘI REZOLVATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
gramatică
gramatică
A apărut cartea de EXERCIȚII DE GRAMATICĂ - EXPLICATE ȘI REZOLVATE.

Profesoara Mariana Badea vine în ajutorul elevilor cu o nouă carte - EXERCIȚII DE GRAMATICĂ - EXPLICATE ȘI REZOLVATE.

GRAMATICA ESTE UN IMN ÎNCHINAT LIMBII ROMÂNE!

Cartea „EXERCIȚII DE GRAMATICĂ - EXPLICATE și REZOLVATE” completează „GRAMATICA ACTUALIZATĂ” și are drept scop înțelegerea, aplicarea și familiarizarea elevilor cu noțiunile, termenii și funcțiile gramaticale, astfel încât să poată soluționa cu ușurință cerințele atât la orele de curs, cât și la examene.

Exercițiile de gramatică sunt organizate pe capitole destinate principalelor domenii lingvistice: VOCABULAR, FONETICĂ, SEMANTICĂ, PUNCTUAȚIE, MORFOLOGIE ȘI SINTAXA FRAZEI ȘI A PROPOZIȚIEI.

În finalul cărții, există un capitol cu 100 de TESTE RECAPITULATIVE - cu cerințe foarte variate din toate domeniile gramaticii - și câteva MICI DICȚIONARE: PLEONASME, SINONIME, ANTONIME, OMONIME, PARONIME, OMOGRAFE, OMOFONE, NEOLOGISMECERINȚELE sunt scrise cu negru, iar RĂSPUNSURILE și EXPLICAȚIILE cu albastru, fiind așezate la fiecare capitol.

Exercițiile și testele de gramatică includ și noutățile apărute în DICȚIONARUL ORTOGRAFIC, ORTOEPIC și MORFOLOGIC al LIMBII ROMÂNE, publicat la finele anului 2021 (DOOM-3).

Cartea „EXERCIȚII DE GRAMATICĂ - EXPLICATE și REZOLVATE” este în concordanță Programa școlară și cu gramaticile academice”, a scris profesoara Mariana Badea pe Facebook.

Cărțile sunt deja pe piață și pot fi cumpărate în librării sau comandate online pe libris, librarie.net și alte site-uri de specialitate.

2. -imagine fara descriere- (mariana-badea-carte_49381500.jpg)

VEZI ȘI: Profesoara Mariana Badea a reeditat cartea „Gramatica actualizată”. Toate noutățile despre limba română

Profesoara Mariana Badea a reeditat cartea ”Gramatica actualizată”, apărută la Editura Badea&Professional Consulting, care cuprinde acum și noutățile din DOOM-3. 

„Apariția DICȚIONARULUI ORTOGRAFIC, ORTOEPIC și MORFOLOGIC al LIMBII ROMÂNE la finele anului 2021 a impus o nouă ediție - „REVĂZUTĂ ȘI ADĂUGITĂ” - a „GRAMATICII ACTUALIZATE”, care cuprinde acum și noutățile lingvistice - gramaticale și semantice - normate în DOOM-3:

*S-au redus destul de mult dubletele lexicale (mănăstire, percheziție, tăntălău, tăieței, muschetar, găluști, analoagă) și accentuale, (antic, butelie, caracter, profesor, trafic, regizor, satiră etc.), rămânând O SINGURA VARIANTA CORECTA.

*Scrierea cu literă mare la toate componentele unor substantive proprii compuse: Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial (în DOOM-2 „al” era scris cu litere mici).

*S-a oficializat prin normă lingvistică folosirea abrevierii „prof/profi” (fără punct sau apostrof) pentru sensul „profesor”, așadar, elevii nu vor mai fi considerați nepoliticoși atunci când vor vorbi cu sau despre „prof/ profi”, ci se va considera o adresare familiară.

******Am introdus în EDIȚIA REVĂZUTĂ ȘI ADĂUGITĂ a GRAMATICII ACTUALIZATE termeni folosiți în DOOM-3, cum ar fi:

*AUGMENT (la verbele cu sau fără augment);

*DIGRAFE/ TRIGRAFE (în succesiuni de mai multe litere-consoane la despărțirea în silabe);*Grupul „MUTA CUM LIQUIDA” (despărțirea în silabe a substantivelor masculine și a adjectivelor masculine antepuse).

*XENISME – „cuvinte și expresii străine neadaptate la particularitățile limbii române” - a spus Mariana Badea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel