produs-traditional_05962900
Ministerul Agriculturii a stabilit, într-un proiect de ordin, condiţiile şi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a primi titulatura de "tradiţional". Aceste produse vor fi comercializate purtând un logo specific.
Conform proiectului de act normativ, produsele tradiţionale sunt acelea obţinute din materii prime din zona de producţie şi care nu au în compoziţia lui aditivi alimentari cu excepţia celor naturali; care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii. Mai exact, pentru a putea fi atestat ca tradiţional, un produs nu trebuie să conţină adaosuri de aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, minerale, îndulcitori - cu excepţia celor naturale. De asemenea, modul de fabricaţie şi reţeta respectivelor produse trebuie să se fi transmis cel puţin de la o generaţie la alta şi trebuie să existe , totodată, o legătura istorică a produselor cu locul şi/sau zona de producţie.