Producţie excedentară de ţiţei în 2019, în urma majorării producţiei SUA
Majorarea producţiei de ţiţei a SUA va depăşi cererea globală lentă şi va duce la stocuri masive pe plan global în următoarele nouă luni, se arată într-un raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Estimările par să sprijine decizia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a celor din afara cartelului (Alianţa OPEC+) de a extinde până în martie 2020 acordul privind reducerea producţiei de ţiţei. Acordul va sprijini creşterea preţurilor, pe fondul încetinirii economiei globale şi al majorării producţiei SUA.
Producătorii se aşteaptă ca cererea pentru petrolul OPEC să scadă la doar 28 milioane de barili pe zi (bpd) la începutul lui 2020.
"Reducerea cererii pe piaţă nu este o problemă pe moment şi orice reechilibrare pare să fie îndepărtată. Cu siguranţă, aceste evoluţii reprezintă o provocare majoră pentru cei din domeniu", se arată în raport, care face referire la OPEC şi la statele din afara cartelului.
La actualul nivel al producţiei OPEC de 30 milioane bpd, IEA estimează că stocurile globale de ţiţei ar putea creşte cu 136 milioane de barili până la finalul primului trimestru din 2020.
Luna trecută, Agenţia Internaţională a Energiei şi-a revizuit în scădere cu 100.000 de barili estimările pe 2019 privind cererea globală de petrol, la 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), dar se aşteaptă la majorarea cererii până la 1,4 milioane bpd în 2020.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a crescut joi cu 1,34 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 61,31 dolari. Miercuri, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 0,49 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 66,52 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News