Producţia de lapte a scăzut în anul 2021 faţă de anul 2020. Am produs însă mai multe ouă
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa - Pexels
Sursa - Pexels
Producţia de lapte a scăzut în anul 2021 faţă de anul 2020, iar producţiile de lână şi de ouă au crescut, anunţă INS.

Greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum a crescut în anul 2021 faţă de anul 2020 la porcine şi la ovine şi caprine, în schimb a scăzut la bovine şi la păsări.

În anul 2021 comparativ cu anul 2020 greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum a crescut cu 4,1% la ovine şi caprine, la 126.000 de tone şi cu 0,2% la porcine, la 503.000 tone şi a scăzut cu 3,5% la bovine, la 165.000 de tone şi cu 0,3% la păsări, la 662.000 de tone.

Producţia de lapte de vacă (inclusiv pentru consumul viţeilor) în anul 2021 a fost de 39.131 mii hectolitri, cu 584 mii hectolitri (-1,5%) sub nivelul anului precedent. S-au înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare: Vest (+7,3%) şi Sud-Est (+6,1%) şi scăderi în celelalte regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-9,6%), Nord-Vest (-5,2%), Nord-Est (-4,2%), Sud-Vest Oltenia (-3,0%), Sud-Muntenia (-1,7%) şi Centru (-0,5%).

Adrian Negrescu, pronostic sumbru pentru Români: Vom ajunge să mergem la supermarket ca la muzeu

Analistul economic Adrian Negrescu vine cu un pronostic trist pentru români.

Românii fac față tot mai greu scumpirilor din ultima perioadă. Cu aceleași salarii mici, dar cu prețuri mult mai mari la alimente, combustibil sau energie, românii sunt nevoiți să taie mult de pe lista de cumpărături pentru a supraviețui de la un salariu la altul. Din păcate însă, se pare că va fi și mai rău decât atât, cel puțin asta avertizează specialiștii. Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre ceea ce ne așteaptă în viitorul apropiat.

"Așa cum estimam încă din primăvară, mulți dintre români vor ajunge să meargă la supermarket ca la muzeu, să admire produsele că nu și e permit. La fel este valabil și pentru produsele nealimentare: electronice, electrocasnice, haine sau încălțăminte. Mulți deja și-au tăiat bugetele acestea pentru că, într-adevăr, 100 de lei în 2022 nu mai valorează decât vreo 70 de lei de anul trecut pentru inflația, așa cum o vedem noi calculată de Institutul Național de Statistică nu reflectă neapărat realitatea pieței, este o medie, dar pensionarii spre exemplu, o resimt ca pe o inflație de 30-40% pentru că ei cheltuiesc cei mai mulți bani pe medicamente, mâncare și utilități. Nu mi zic și de cei plătiți cu salariul minim pe economie, deci asta este situația, suntem în anul supraviețuirii, așa cum spuneam eu încă de anul trecut și fiecare se descurcă cum poate. Ne descurcăm și cu carburanții, și cu energia, și trebuie să ne pregătim pentru iarnă, probabil cea mai dură iarnă din punct de vedere economic din ultimele cel puțin două decenii.", a declarat Adrian Negrescu în cadrul emisiunii ""Raport de Zi de la realitatea Plus, moderat[ de Ana-Maria Păduraru.

„Va trebui să raționalizăm consumul. O spun cu tristețe”

Acum câteva zile, Adrian Negrescu a vorbit și despre posibilitatea ca românii să fie impuși să facă economie la electricitate. Un astfel de apel a existat deja în Australia, iar economistul a fost întrebat dacă situația s-ar putea repeta și în țara noastră. Negrescu spune că deși majoritatea românilor sunt liniștiți acum și se gândesc la vacanțe, la iarnă vom trăi vremuri grele.

"În tot acest peisaj în care vorbim de inflație, adică de prețuri mai mari, mai vine un anunț. Și mă întorc către dumneavoastră, domnule Negrescu, pentru că vreau să traducem acest anunț. Nu e de la noi din țară, e din Australia, veți înțelege însă imediat de ce este foarte important. Este vorba despre un ministrul australian al Energiei care le-a cerut oamenilor dintr-o anumită zonă din Australia să stingă luminile pentru a evita o criză energetică, potrivit BBC, asta pentru că prețurile au crescut foarte mult. E un apel care vine după ce principala piață din energia electrică a fost suspendată din cauza creșterii prețurilor. Europa, și implicit România, s-ar putea confrunta cu așa ceva?", l-a întrebat jurnalistul Călin Cociș pe Adrian Negrescu.

"Din păcate, cred că ne îndreptăm spre asta, și o spun cu tristețe. De ce? Pentru că noi vorbim de vară, de vacanțe, de lucruri de genul ăsta, nu ne prea gândim la iarnă, când mai mult ca sigur rușii vor opri robinetul și pentru gazele românești și asta va însemna că vom avea o lipsă de aproape 30%, dacă nu chiar de 40% din necesarul de gaze. Ce vom face atunci? Păi va trebui să oprim, să raționalizăm consumul. Vor fi raționalizate companiile mari, marii consumatori, dar sper să nu se ajungă și la raționalizarea consumului pentru populație. Oricum, o vom face noi pentru că, dacă pe vremea lui Ceaușescu statul ne oprea gazele și curentul, acum va trebui să o facem noi pentru că prețurile vor fi atât de mari încât mulți dintre români vor alege să își mai pună o pătură pe ei la iarnă și să stingă lumina de teama facturilor. Cam asta este situația, pentru că, din păcate, nu luăm măsuri pentru a preveni acest lucru. Nu văd, în momentul de față, discuții la nivelul energiei legate de asigurarea lipsurilor de gaze pentru la iarnă.", a spus Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel