Producţia de cărbune a crescut cu 1,7% în primele 8 luni din 2022, potrivit INS
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 23 oct 2022, 11:01
WhatsApp
Producţia de cărbune a crescut cu 1,7% în primele 8 luni din 2022, potrivit INS / Foto: Pixabay, de Анатолий Стафичук
Producţia de cărbune a crescut cu 1,7% în primele 8 luni din 2022, potrivit INS / Foto: Pixabay, de Анатолий Стафичук
Producţia de cărbune a crescut cu 1,7% în primele 8 luni din 2022, iar importurile s-au majorat cu 13,5% potrivit INS.

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele opt luni din 2022, 2,025 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 1,7% (34.300 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), transmite Agerpres.

În perioada menţionată, România a importat 337.400 tep cărbune net, cu 40.200 tep (13,5%) mai mult faţă de cantitatea importată anul trecut în acelaşi interval.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de cărbune de 3,325 milioane tep, în creştere cu 10,1% faţă de 2021, şi importuri de 420.000 tep, în creştere cu 2,8%. Pentru 2023, CNSP prognozează o producţie de 3,595 milioane tep, în creştere cu 8,1%, şi importuri de 420.000 tep, în scădere cu 0,1%.

Virgil Popescu: Stocurile de gaze naturale, aproape la 93%. Estimări pentru 1 noiembrie

Stocurile de gaze naturale au ajuns, în acest moment, la aproape 93%, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Stocurile de gaze naturale astăzi sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi 2,9 miliarde de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent de aproximativ 95 - 97% din total, capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrală, şi aici vorbesc în principal de lignit, sunt în parametri normali. Producţia de cărbune de lignit a crescut în acest an, practic, cu aproape 900.000 de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai, au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectricii, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a declarat, joi, 20 octombrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

De asemenea, ministrul Virgil Popescu a menţionat că există o bună colaborare cu CFR Marfă pentru a menţine ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, Turceni şi Işalniţa, care funcţionează 'în parametri normali' şi nu sunt estimate probleme pentru perioada următoare.

„Stocurile de cărbune, în mod normal, sunt asigurate pentru zece zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră, pentru că direct din carieră vin în termocentrală, deci nu există un stoc. Ele există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală. (...) Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui”, a precizat ministrul Virgil Popescu.

Totodată, potrivit acestuia, fluxurile de intrare şi de ieşire din ţară a gazelor naturale sunt în parametri normali şi nu se estimează că vor fi probleme cu aprovizionarea din acest punct de vedere. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?