Proclamarea Regatului României, 14 martie 1881. Un prim pas spre Marea Unire
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Zi importantă pentru monarhia românească.

Deși monarhia din România este celebrată la 10 Mai, când în 1866 Carol de Hohenzollern Sigmaringen a depus jurământul în calitate de prinţ al României, puțini știu că la 14 martie 1881 România este proclamată Regat.

Proclamarea Regatului în România avea să se întâmple abia după Războiul de Independență, parte a Războiului Ruso-Turc (1877-1878).

România era încă vasală muribundului Imperiu Otoman. Carol I, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, nu a reprezentat doar o decizie inspirată, ci una dintre cele mai inspirate decizii pe care clasa politică românească le-a luat vreodată. În lunga sa domnie, de 48 de ani, a reușit să pună capăt dezordinii și ineficienței guvernamentale care se instituiseră în Principate. Politica sa a stabilizat economia și a modernizat o țară care, să recunoaștem, era preponderent agrară și care parcă se zbătea mai mult la granița Evului Mediu, în comparație cu o Europă aflată într-o continuă dezvoltare. Iar din calitatea pe care a avut-o, a condus România spre victorie în Războiul de Independență.

Totodată, ziua de 14 martie mai are o importanță în istoria României. Osemintele lui Nicolae Titulescu sunt reînhumate la Brașov, în 1992.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel