Procesul de îmbătrânire începe de la vârsta de 20 de ani
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Îmbătrânirea este un proces continuu la care sunt supuse toate organismele vii.  La om, primele riduri apar la vârsta de 20 de ani, dar cele mai evidente efecte apar la o vârstă mai înaintată. Oamenii nu îmbătrânesc peste tot la fel. Procesul de îmbătrânire este mai accelerat în ţările sărace. Foametea, bolile sau munca fizică sunt principalii factori care grăbesc procesul de îmbătrânire. Experţii disting între două tipuri de îmbătrânire, primară şi secundară. Prima menţionată cuprinde transformările inevitabile din structura corpului, determinate de ereditate. Procesul de îmbătrânire secundară cuprinde persoanele afectate de accidente sau de boli.

Autor: Anca Murgoci

La 20 de ani, celule organismului încep să aibă efecte negative asupra omului. Astfel, se înregistreată pierderi de celule în unele organe şi, mai ales, în creier. Cu toate acestea, nu atunci sunt vizibile efectele îmbătrânirii. Între 45 şi 65 de ani apar transformările fizice şi psihicele. La femei apare menopauza, ceea ce marchează finalul perioadei fertile. După apariţia menopauzei, estrogenul şi progesteronul scad (hormonii sexuali la femeie). Scăderea cantităţii de estrogern duce la modificări atât  în aspectul fizic, cât şi în sănătate. În această perioadă, unele femei suferă de insomnie, migrene, li se reduce dimensiunea sânilor, iar pielea se zbârceşte.

Există terapie medicală pentru femeile care se află la menopauză. Acestea pot recurge la suplimentarea organismului cu estrogen pe o perioadă scurtă după instalarea menopauzei. Terapia ajută la reducerea unor efecte negative pe care le aduce menopauza. Trebuie menţionat că nu poate readuce fertilitatea femeii.

La bărbaţi nu există nicio modificare semnificativă la fel ca în cazul femeilor. La majoritatea dintre ei, capacitatea de a procrea scade în jurul vârstei de 70 de ani. Cea mai întâlnită schimbare fizică la bărbaţi este reducerea părului, ceea ce duce la apariţia cheliei.

Problemele cu adevărat importante apar la vârste înaintate, de peste 65 de ani. Femeilor şi bărbaţilor li se deteriorează simţurile. Ochii îşi pierd capacitatea de a se adapta în întuneric, iar cristalinul nu se mai poate acomoda cu vederea aproape şi la distanţă. Auzul este şi el afectat, astfel, bătrânii nu mai percep sunetele de înaltă frecvenţă. Omul pierde şi capacitatea naturală de a se apăra contra infecţiilor. Globulele albe îşi pierd funcţia de protecţie.

De ce îmbătrânim

Principala cauză este mutaţia celulară. Majoritatea celulelor care mor sunt înlocuite prin diviziune cu alte celule. Există şi celule care suferă anumite mutaţii, înainte sau după diviziune. Cauzele mutaţiilor sunt multiple, printre care expunerea frecventă la radiaţiile solare sau îmbolnăvirile. Astfel, se modofică ADN-ul care controlează funcţionarea corectă a celulei.

Controlarea procesului de îmbătrânire este o problemă controversată. Celule umane normale pot fi menţinute în viaţă, în laborator, un timp limitat. În schimb, celule canceroase, pot fi păstrate pe perioade nedeterminate. Când se va descoperi de ce celulele canceroase supravieţuiesc, omul va putea înţelege întregul proces de îmbătrânire a celulelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel