Proces cu ușile închise în Rusia pentru jurnalistul american Evan Gershkovich. Acuzat de spionaj ”conform instrucțiunilor CIA”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol mai multe despre cazul jurnalistului american Evan Gershkovich.

Procesul jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia a început miercuri în primul caz de spionaj împotriva unui jurnalist occidental de la Războiul Rece. 

Gershkovich, un reporter, în vârstă de 32 de ani, al Wall Street Journal, a fost reținut în orașul Ekaterinburg în luna martie a anului trecut. 

El și-a petrecut ultimele 15 luni în Lefortovo, o închisoare de înaltă securitate din Moscova, dar acum a fost transferat înapoi la Ekaterinburg, la aproximativ 1.500 de kilometri est, spre munții Ural, pentru începerea procesului său cu ușile închise. 

Înainte de audiere, jurnaliștii au avut ocazia să îl vadă pe Gershkovich, care a apărut ras în cap, dar părea în formă, zâmbind de câteva ori în direcția reporterilor.

În documentele judiciare, procurorii l-au acuzat în urmă cu câteva săptămâni pe Gershkovich că a colectat ”informații secrete” la o uzină de apărare ”conform instrucțiunilor CIA”, o acuzație care prevede o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. 

Dar Guvernul SUA și analiștii independenți spun că autoritățile ruse se folosesc de acest caz și de cele ale altor americani închiși în Rusia pe baza unor acuzații false pentru a forța țările occidentale să elibereze prizonieri pe care Kremlinul îi consideră bunuri de mare valoare.  

Poziția redactorului-șef al Wall Street Journal

„Totuși, a numi acesta un proces este nedrept față de Evan și o continuare a acestei parodii de justiție care durează deja de prea mult timp” a scris Emma Tucker, redactor-șef al Wall Street Journal, angajatorul lui Gershkovich, într-o scrisoare deschisă la începutul acestei săptămâni. 

„Această acuzație falsă de spionaj va duce în mod inevitabil la o condamnare falsă a unui om nevinovat, care ar urma să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru simplul fapt că și-a făcut meseria”, a adăugat ea, conform POLITICO.

Într-un interviu acordat personalității media americane Tucker Carlson la începutul acestui an, președintele rus Vladimir Putin a dat de înțeles că ar dori să îl schimbe pe Gershkovich cu Vadim Krasikov, un asasin condamnat la închisoare pe viață în Germania. 

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat luna aceasta agenției de presă de stat ruse TASS că ”mingea este în terenul SUA, așteptăm răspunsul lor la ideile care le-au fost prezentate”.

Dacă se va ajunge la un schimb de prizonieri, acesta ar putea implica și alți americani încarcerați în Rusia, printre care se numără fostul pușcaș marin Paul Whelan și profesorul Marc Fogel, precum și cetățenii cu dublă cetățenie Ksenia Karelina, o balerină, și Alsu Kurmasheva, o jurnalistă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel