”Reacție adversă” după creșterea salariilor medicilor. Mai puțini bolnavi operați, după ce a dispărut plicul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Jurnalistul Val Vâlcu a ridicat problema plicului cu bani pe care pacienții îl înmânau medicilor atunci când aveau o intervenție chirurgicală. Deși salariile au crescut în ultimii ani și practica s-a mai estompat, chiar dacă medicii au aceleași venituri, randamentul de lucru a scăzut.

Jurnalistul Val Vâlcu și deputatul PSD Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, au discutat despre problema plicului cu bani pe care mulți chirurgi îl primesc de la pacienți pentru a-și da interesul într-o eventuală intervenție:

„Am, totuși, o mică observație și aici mă refer în principal la chirurgie. Dacă înainte de această creștere a salariilor, a veniturilor în general, plicul pentru doctor, mă rog, era un sistem care motiva medicul, adică făceau șase operații mai complicate, stăteau până seara cu toții pentru că erau recompensați de pacient, în momentul de față, când ai același venit, indiferent de câte operații prestezi, la ora 1 ai pus halatul în cui, lista de așteptare crește sau cazurile sunt temporizate cu rezultate mai proaste“, a spus Val Vlcu.

„În această strategie, unul dintre obiective chiar acesta este, de a reuși să modificăm modalitatea de plată a activității medicale printr-o componentă fixă. Dacă ești medic și stai la spital, dacă ai sau nu urgență, oricum timpul tău este petrecut în spital și atunci ai o componentă fixă a venitului, la care se adaugă o componentă variabilă în funcție de cantitatea, de numărul cazurilor tratate, și de complexitatea acestora, pentru că nu e totuna să intervii în 10 cazuri de apendicită simplă, necomplicată sau să intervii într-un alt caz foarte complicat în care intervenția durează foarte multe ore“, a spus Florin Buicu.

„Recoltările de transplant, de exemplu, se făceau pentru că nu erau recompensate. Nu erau motivați medicii, își asumau un risc să recolteze organe pentru transplant, un număr de ore peste program și în afară de beneficiul moral...“, a adăugat Val Vâlcu.

„În ultima perioadă, lucrurile, cel puțin la Târgu Mureș funcționează. E adevărat că, ușor, ușor, campaniile acelea prin care atacam medicii s-au mai estompat“, a completat Florin Buicu.

„Pentru că și asta era una dintre cauzele migrației. Domn'le, dacă ne tot hărțuiți medicii, că nu te testezi, că nu te tratezi, că vii în ultimul stadiu al bolii și vrei să rezolve medicul și tot pe el îl înjuri pe Facebook, la un moment dat se pot gândi să se ducă într-o societate care să le recunoască efortul pe care l-au depus 12 ani. Când medicul termină facultatea, după 6 ani, inginerul deja a plătit creditul pentru casă și și-a făcut numărul de selfie-uri la monumentele din Occident“, a mai spus Val Vâlcu, la DC News.

Fenomen invers cu migrația medicilor. Florin Buicu: Autoritățile s-au zbătut să nu le ofere doar salariu și orașele au devenit atractive

Conf. dr. Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a explicat care este fenomenul de migrație inversă a medicilor care se manifestă pe tot cuprinsul României de câțiva ani:

„Am asistat în perioada scursă de la creșterea salariilor în sănătate la următorul fenomen, o migrație internă, în România, dinspre centrele universitare spre centrele reședință de județ și de la nivelul centrelor reședință de județ către orașele mai mici. Se schimbă roata și am constatat că multe spitale care până acum nu reușeau să aibă anumite specialități, în momentul de față au devenit atractive pentru medici. Vă dau exemplul Mureșului, unde avem ortoped acum și la Sighișoara, și la Târnăveni și au și computer tomograf.

Cu alte cuvinte, autoritățile locale s-au zbătut să ofere specialiștilor nu numai salariu, ci și condițiile în care își pot desfășura activitatea (...)“, a spus, la DC News, Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel