Ce știm despre noua subvariantă Covid, care naște tot mai multe îngrijorări printre specialiști?
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
O nouă subvarianță Covid provoacă îngrijorări în SUA, unde se răspândește rapid. Ce trebuie să știți despre XBB.1.5?    

Este încă o altă ramură a variantei Omicron Covid dominantă la nivel global, care a urmat ea însăși variantelor anterioare Alpha, Beta, Gamma și Delta, scrie BBC.

Omicron a depășit toate versiunile anterioare de coronavirus, de când a apărut la sfârșitul anului 2021 și a dat naștere la multe subvariante care sunt chiar mai contagioase decât originalul.

Se crede că simptomele XBB.1.5 sunt similare cu cele ale tulpinilor anterioare Omicron, dar este încă prea devreme pentru a confirma acest lucru. Majoritatea oamenilor experimentează simptome asemănătoare răcelii.

XBB.1.5 în sine a evoluat de la XBB, care a început să circule în Marea Britanie în septembrie 2022, dar care nu a fost clasificat drept „variantă de îngrijorare” de către autoritățile sanitare.

XBB a avut o mutație care l-a ajutat să învingă apărarea imunitară a organismului, dar aceeași calitate i-a redus și capacitatea de a infecta celulele umane.

Profesorul Wendy Barclay de la Imperial College London a spus că XBB.1.5 a avut o mutație cunoscută sub numele de F486P, care restabilește această capacitate de a se lega de celule, continuând să evite imunitatea. Asta îl face să se răspândească mai ușor.

Ea a spus că aceste schimbări evolutive au fost ca niște „trepoane”, pe măsură ce virusul evoluează pentru a găsi noi modalități de a ocoli mecanismele de autoapărare ale organismului.

Oamenii de știință de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au confirmat miercuri că XBB.1.5 are un „avantaj de creștere” peste toate celelalte subvariante văzute până acum.

Dar ei au spus că nu există niciun indiciu că ar fi mai grav sau mai dăunător decât variantele anterioare Omicron.

OMS a spus că va urmări îndeaproape studiile de laborator, datele spitalicești și ratele de infecție pentru a afla mai multe despre impactul acestora asupra pacienților.

Se estimează că peste 40% dintre cazurile de Covid din Statele Unite sunt cauzate de XBB.1.5, ceea ce o face tulpina dominantă în țară.

În ultimele săptămâni, numărul de internări în spitale Covid a crescut în SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel