Primele semne arată că vaccinurile ne protejează și de varianta Omicron - informații preliminare din Israel
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay
Vaccinurile existente ne protejează și de noua variantă Omicron, arată primele informații.

Există semne că persoanele vaccinate complet împotriva Covid-19 sunt protejate inclusiv în fața variantei Omicron, a anunțat ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz, potrivit Jerusalem Post. Declarația vine după ce directorul executiv al BioNTech a spus că serul dezvoltat de compania sa și de Pfizer va oferi probabil o protecție puternică și în caz de infectare cu varianta Omicron. 

Potrivit informațiilor preliminare, eficacitatea serului Pfizer/BioNTech scade doar puțin în ceea ce privește varianta Omicron, în comparație cu Delta. Totodată, informațiile preliminare arată că persoanele nevaccinate au un risc mai mare de a dezvolta simptome severe în urma infectării cu noua tulpină.

În următoarele zile vom avea informații mai clare despre eficacitatea vaccinului împotriva Omicron.”, a spus Nitzan Horowitz. „Dar există deja motive de optimism și indicații inițiale că persoanele vaccinate cu un ser încă valid sau cu rapelul vor fi de asemenea protejate de această variantă”, a adăugat ministrul Sănătății din Israel.

Într-un material difuzat de Canalul 12 s-a arătat că eficiența vaccinului Pfizer scade în fața variantei Omicron, așa cum au avertizat și experții, dar cu puțin - vaccinul are o eficacitate de 90% în prevenirea infectării cu Omicron, în timp ce, în cazul variantei Delta, eficacitatea este de 95%. Serul Pfizer are, de asemenea, o eficacitate de 93% în prevenirea formelor severe ale bolii Covid-19 pentru persoanele vaccinate cu doza a treia. Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a spus că nu se află încă în posesia acestor date anunțate de Canalul 12. 

Totuși, șefa Serviciilor Publice din Israel, dr. Sharon Alroy-Preis, a menționat că primele date oficiale privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Omicron urmau să fie împărtășite marți - când a fost difuzat materialul - de reprezentanții din Africa de Sud.

Tulpina Omicron ar fi apărut în Nigeria înainte de Africa de Sud

Nigeria a comunicat miercuri că a confirmat primele sale cazuri de variantă Omicron COVID-19, printre care un eşantion de la călători care au venit în Nigeria în octombrie, sugerând că varianta nouă a apărut cu câteva săptămâni înainte de a fi raportată prima dată în Africa de Sud, informează Reuters, potrivit Agerpres.

'Secvenţierea retrospectivă a cazurilor confirmate anterior în rândul călătorilor care au venit în Nigeria a identificat, de asemenea, varianta Omicron în rândul eşantionului colectat în octombrie 2021', a precizat Centrul nigerian pentru controlul bolilor (NCDC) într-un comunicat. Acesta nu a oferit detalii despre respectivul călător. (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel