Data publicării:

Primăria Capitalei îl contrazice pe Florin Cîţu. Precizări după declaraţiile ministrului despre banii de la buget

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Primăria Capitalei
Primăria Capitalei
În legătură cu informaţiile prezentate de către ministrul Finanţelor, Primăria Capitalei transmite o serie de precizari.

"Veniturile Municipiul Bucureşti, similar cu veniturile oricărei administraţii locale, nu au destinaţie specială. Astfel, prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, actualizata, stabilesc:"Art. 7 Principiul universalităţii alin (2) Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepţia donaţiilor şi sponsorizărilor, care au stabilite destinaţii distincte."

În concluzie, fondurile publice nu au fost cheltuite pentru 'alte proiecte', ci pentru funcţionarea tuturor serviciilor publice. De aceea, subliniem că afirmaţia potrivit căreia PMB a deturnat bani de la plata subvenţiilor este falsă.

Mai mult, deşi Municipiul Bucureşti a făcut toate demersurile necesare pentru a primi fonduri pentru plăţi restante, potrivit prevederilor OUG 135/2020, solicitarea Municipalităţii a fost respinsă de Ministerul de Finanţe, la finalul lunii septembrie 2020. Deci, spre deosebire de alte administraţii locale, Municipiul Bucureşti nu a primit fonduri pentru plata facturilor restante", transmite Primăria Capitalei.



Bugetul pe anul 2020 al Municipiului Bucureşti, aprobat de CGMB, este de aproximativ 7 miliarde lei



"Principalele categorii de cheltuieli bugetate au avut in vedere asigurarea sumelor necesare pentru:

- Subvenţii termoficare 935 milioane lei

- Subvenţii transport in comun 1,48 miliarde lei

- Utilităţi (iluminat, deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie, alte utilităţi ) 400 milioane lei

- Cheltuieli de investiţii 1,082 miliarde lei

- Sănătate 463,7 milioane lei

- Asistenţă socială 606 milioane lei

- Datorie publica 314,6 milioane lei

- Despăgubiri civile 154,7 milioane lei

- Transferuri pentru funcţionarea instituţiilor din subordinea Municipiului Bucureşti şi pentru investiţiile acestora - de exemplu, pentru cele 19 spitale, 16 teatre şi instituţii de spectacole, parcuri - 911 milioane lei

- Proiecte finanţate din fonduri europene 677,9 milioane lei.

Subliniem că Municipiul Bucureşti a direcţionat fonduri, în limita sumelor bugetate/încasate, catre toate categoriile de servicii, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Pe tot parcursul anului, ca şi anul trecut, Primăria Municipiului Bucureşti a solicitat Guvernului fie suplimentarea sumelor alocate Capitalei, fie alocarea de sume din Fondul de Rezervă, fie aprobare pentru realizarea de împrumuturi. Şi toate aceste solicitări au rămas fără răspuns.

În ceea ce priveşte gradul de realizare a veniturilor Municipiului Bucureşti, precizăm că acesta este de doar 64% la data de 30 septembrie 2020, şi nu 99% aşa cum în mod incorect a afirmat ministrul Finanţelor", se arată în comunicatul transmis de către Primăria Capitalei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel