Primar kurd abia ales, împiedicat să-și preia funcția, în Turcia, după ce partidul lui Erdogan a fost zdrobit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Autoritățile turce l-au împiedicat pe primarul nou ales al unui partid prokurd să își preia funcția și au anunțat o repetare a votului într-un alt district în care partidul președintelui Tayyip Erdogan a pierdut.  

Într-un document care a intrat în posesia Reuters, de la comisia electorală din orașul Van, în estul țării, candidatul care a ieșit pe locul al doilea în acel district, din partea Partidului AK (AKP) al lui Erdogan, ar urma să primească în schimb mandatul de primar.

Partidul pro-kurd DEM a cerut autorităților să ridice interdicția asupra candidatului său câștigător, Abdullah Zeydan, și a declarat că va contesta și alte rezultate din cauza a ceea ce a numit "votanți ilegali" care l-au împiedicat să câștige.

Contestațiile depuse de DEM - al treilea partid ca mărime din Parlament, care a obținut rezultate bune în sud-estul majoritar kurd - marchează cea mai mare dispută cu privire la rezultatele votului local de duminică la nivel național, în care AKP-ul lui Erdogan a fost zdrobit.

Zeydan, candidatul DEM în Van, a obținut 55,5% din voturi, față de 27,2% pentru candidatul AKP.

Cu toate acestea, DEM a declarat că Ministerul Justiției a trimis o scrisoare cu cinci minute înainte de închiderea birourilor, vineri, săptămâna trecută, cu două zile înainte de vot, prin care se opunea candidaturii lui Zeydan, iar un tribunal a decis apoi că acesta nu avea dreptul să candideze.

Sute de persoane s-au adunat marți târziu pentru a protesta împotriva deciziei în mai multe orașe din sud-estul țării și la Istanbul, unde protestatarii au scandat: "Este o lovitură de stat în Van".

"Această decizie greșită trebuie să fie anulată imediat"

Ministerul a trimis întrebări pe această temă către Consiliul Electoral Suprem (YSK), care a trimis problema la biroul consiliului electoral din Van, unde nimeni nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

"Această decizie greșită trebuie să fie anulată imediat", a declarat DEM într-o declarație.

Copreședintele partidului, Tulay Hatimogullari, a declarat reporterilor că DEM va depune miercuri o contestație la consiliul electoral. Purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik, a declarat că astfel de contestații sunt chestiuni judiciare și că guvernul nu poate interveni.

Liderul principalului partid de opoziție din Turcia, CHP, a declarat că acordarea primăriei celui de pe locul al doilea "ar însemna să nu se țină cont de voința locuitorilor din Van".

Turcia a luat măsuri drastice împotriva mișcării politice prokurde de la eșecul din 2015 al unui proces de pace pentru a pune capăt unei insurecții vechi de zeci de ani, acuzând-o de legături cu militanții kurzi.

Mișcarea neagă acuzațiile, dar a fost devastată de mii de arestări, iar primarii săi au fost înlăturați și înlocuiți cu funcționari de stat după alegerile anterioare. Anul trecut, DEM a fost format pentru a succeda unui partid care se confruntă cu o potențială închidere într-un proces privind aceste presupuse legături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel