Prima impresie în București. Merge și așa, ce are dacă îți rupi picioarele / galerie foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Centrul vechi al Bucureștiului oferă o primă impresie nedemnă de o Capitală europeană.

Se spune că prima impresie contează și, chiar dacă un om are destule defecte, acestea pot fi mascate printr-un comportament social adecvat, printr-o îngrijire personală susținută și printr-o vestimentație care să-l avantajeze în relaționarea cu ceilalți. Sigur, aceste lucruri nu se aplică doar în cazul oamenilor, ci pot fi extrapolate și în cazul unor evenimente sau locuri.

Bucureștiul deține numeroase avantaje în raport cu alte capitale europene în ceea ce privește patrimoniul pe care îl deține. Este orașul cu un număr foarte mare de clădiri construite în stilul arhitectural Art Deco, are o istorie bogată care se pierde în legende cu ciobanul Bucur și voievodul Negru Vodă, este înțesat de numeroase lăcașuri de cult și, de asemenea, este orașul în care se află a doua cea mai mare clădire din lume, Palatul Parlamentului.

Aceste lucruri reprezintă doar o parte din conglomeratul de elemente care atrag turiști în București, însă, atunci când vin în România, aceștia au parte de o primă impresie nedemnă de o capitală europeană.

În orice altă capitală europeană ai merge, chiar dacă în zonele de periferie există probleme, centrul istoric beneficiază de o atenție sporită din partea autorităților. De ce? Pentru că majoritatea turiștilor străini care vizitează o capitală sunt atrași acest hot-spot al unui oraș, iar serile și le petrec la localurile ce se află la parterul frumoaselor clădiri istorice. Am observat acest lucru nu doar în cazul capitalelor europene, ci și în alte orașe precum Milano sau Cracovia. Până și Chișinăul, capitală a unui stat care se spune că e „cel mai sărac din Europa“ și nici nu face parte din UE, oraș care are un centru istoric destul de restrâns în lungul străzii Eugen Doga, arată mult mai bine decât Bucureștiul.

Turiștii străini se pot alege cu picioare rupte

Astfel, dacă vrei să vizitezi centrul vechi al Capitalei României, trebuie să faci slalom printre gropi, să ai grijă să nu calci pe sutele de pietre cubice desprinse din pavaj ori să nu scapi cu piciorul într-o gură de canal. Și nu, nu sunt cazuri punctuale, ci sunt peste tot. Chiar de la intrarea de lângă Hanul lui Manuc ești întâmpinat de cratere „dornice“ să îți rupă piciorul. Dacă ai ghinionul să ajungi aici într-o seară aglomerată, chiar ai toate șansele să te accidentezi.

Același lucru se întâmplă, din păcate, și la intrarea pe Lipscani din Piața Roma. Aici am descoperit bucăți de pavaj aruncate în neștire, iar în spațiul unde acestea ar fi trebuit să fie s-au format adevărate gropi cu noroi.

Ai zice că centrul vechi al Bucureștiului e devastat de război, însă este doar rezultatul indolenței unor autorități care în loc să pună accentul pe a oferi o imagine bună a Capitalei, preferă deviza „Lasă, mă, că merge și așa“. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel