Prima imagine a găurii negre din centrul galaxiei noastre. Axa sa de rotație e îndreptată spre Pământ / FOTO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
A fost surprinsă prima imagine a Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee.

Aceasta este prima imagine a Saggitarius A*, gaura neagră supermasivă care se află în centrul  galaxiei noastre, Calea Lactee. 

Imaginea a fost însoțită de observații în raze X de către observatorul Chandra al NASA. Împreună, acestea oferă noi perspective fenomenale despre cel mai important rezident din inima Căii Lactee. Cercetătorii au descoperit că axa de rotație a Saggitarius A* este aproape îndreptată direct spre Pământ. Rezultatele echipei EHT sunt publicate în The Astrophysical Journal Letters.

„Am fost uimiți de cât de bine seamănă dimensiunea inelului cu predicțiile din Teoria Relativității Generale a lui Einstein”, a declarat Geoffrey Bower, cercetător al proiectului EHT, de la Institutul de Astronomie și Astrofizică, Academia Sinica, într-un comunicat.

„Aceste observații fără precedent ne-au îmbunătățit considerabil înțelegerea a ceea ce se întâmplă chiar în centrul galaxiei noastre și a oferit noi perspective asupra modului în care aceste găuri negre uriașe interacționează cu ceea ce le înconjoară”, a spus el.

Găurile negre sunt înconjurate de un disc de acreție, un disc plat, de gaz, praf și resturi stelare care orbitează în jurul găurii negre, fără a cădea în ea. Putem vedea acest disc deoarece forța imensă a gravitației găurii negre accelerează particulele care se rotesc și se ciocnesc unul de celălalt eliberând raze X și raze gamma în lumină vizibilă, care ne permit să le observăm și s le fotografiem, spun cercetătorii. Deci, Saggitarius A* este acolo, dar ceea ce vedem este modul în care deformează gravitația și plasma fierbinte din jurul său, conform IFL Science.

Descoperire misterioasă pe Marte. Curiosity a surprins ceea ce pare a fi o „ușă extraterestră“ / FOTO

Una dintre cele mai recente fotografii transmise pe Terra de roverul Curiosity de pe Marte a dezvăluit o structură misterioasă în stâncile Planetei Roșii, ceea ce pare a fi o ușă perfect sculptată, amplasată în peisajul marțian.

Intrarea pare atât de convingătoare încât am putea fi tentați să credem că duce la o mică ascunzătoare pentru marțieni, sau poate la un portal către un alt Univers.

Cu toate acestea, internauții de pe Reddit au subliniat că aceasta ar fi probabil o fractură de forfecare: rezultatul unei prăbușiri ca urmare a unui cutremur. De altfel, cel mai mare seism înregistrat până acum pe Planeta Roșie s-a petrecut pe 4 mai 2022, iar oamenii de știință încă lucrează pentru a stabili unde exact s-a întâmplat și ce l-a cauzat (citește continuarea și vezi imaginea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel