Data publicării:
Prezidențiale 2025. CCR a respins contestațiile înaintate de Călin Georgescu. Nu mai poate candida la alegeri / Georgescu, primele declarații

Curtea Constituțională a României a respins toate contestațiile depuse împotriva neînregistrării candidaturii lui Călin Georgescu. Astfel, decizia dată de BEC duminică se va menține, iar Călin Georgescu nu va mai putea candida la alegerile prezidențiale din mai. Hotărârile Curții sunt definitive și executorii.
DC News vă prezintă, în format live text, principalele informații.
Update 22:10. Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, marţi seara, că nu va candida la alegerile prezidenţiale din luna mai, el adăugând că în continuare va face "ce zice domnul Călin Georgescu" şi a subliniat că, pe plan legislativ, începând de miercuri dimineaţă, partidele de opoziţie suveraniste vor intra în grevă parlamentară. "Nu, nu voi candida la postul de preşedinte al României. Am candidat, am primit 1,3 milioane de voturi, Călin Georgescu a primit 2,1 milioane de voturi, urma să câştige al doilea tur de scrutin. Aşa că decizia în acest moment este la domnul Călin Georgescu (...). Când oamenii votează pe cineva să-i reprezinte, trebuie ca acest lucru să se întâmple. De aceea eu voi face mai departe ce zice domnul Călin Georgescu şi ce am vorbit luni cu domnul Călin Georgescu şi cu doamna Ana Maria Gavrilă, nimic altceva. Mai sunt foarte puţine zile până când se pot depune dosarele de candidatură. Nu vreau să stric unele ştiri false, care s-au perindat la unele posturi de televiziune, dar nu am complotat, nu am strâns, fără ştirea domnului Călin Georgescu, semnături. Nu am făcut altceva decât să fiu corect faţă de propria conştiinţă, faţă de poporul român. Mai departe, vreau să fiu în continuare corect şi nu mă voi da niciun pas, în stânga sau în dreapta, şi rămân pe aceleaşi poziţii", a afirmat Simion, la Realitatea TV.
Update 22:02. Călin Georgescu a postat un mesaj și pe platforma X, în 3 limbi, reluând narativul de tip rusesc al "dictaturii" în care se află România: "Azi, stăpânii au decis: fără egalitate, fără libertate, fără fraternitate pentru Români. Trăiască Franța și Bruxelul, Trăiască colonia lor numită România! În timp ce America devine măreață din nou, Europa și România - aflate în dictatură, au devenit mărunte și corupte. Indiferența noastră și a partenerilor noștri se va plăti cu sufletul poporului acesta zdrobit în aceste momente, dar vă asigur că lucrurile nu vor rămâne așa! Răul sistemului nu va învinge, răul lor nu ne va învinge! Noi suntem poporul! Noi suntem România! Vă mulțumesc (...)", a scris el.
Update 21:59. Jandarmeria precizează că "pentru asigurarea ordinii publice, protejarea cetățenilor, a instituțiilor și a ordinii constituționale au acționat doar structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Nu a existat o solicitare transmisă de România pentru nicio formă de ajutor internațional. De asemenea, nu există o structură militară aparținând Uniunii Europene denumită trupele de apărare ale Uniunii Europene".
Update 20:55. Reacțiile politicienilor după hotărârea CCR se regăsesc aici: Reacții după ce Călin Georgescu a fost respins de CCR. Ce spun George Simion, Victor Ponta, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi
Update 20:05. Călin Georgescu a reacționat la o oră după ce presa a scris că CCR a respins contestațiile care vizau neînregistrarea candidaturii sale. "În această campanie, în această chemare, așa cum am numit-o, nu despre mine a fost vorba vreodată. Pentru mine ați contat voi, poporul, nu eu. Nu a fost și nu este vorba despre omul Călin Georgescu. Putea fi oricare altă persoană. Sistemul nu acceptă pe nimeni din afara lui. De aceea eu am spus că nu schimbăm omul, ci schimbăm sistemul. Practic, oricare dintre voi ar fi fost în locul meu, ar fi putut ajunge președinte spunând adevărul și dorind binele acestei țări. Desigur, însă, sistemul nu l-ar fi acceptat pe baza acestor idei și pe baza acestui discurs. Pentru prima dată în 35 de ani, eu alături de voi am venit și am spus adevărul, am vorbit despre corupție, despre drepturile îngrădite ale poporului, despre umilințele și nedreptățile la care suntem supuși și, cel mai important, am venit cu soluțiile prin programul de țară «Hrană, Apă, Energie»", a spus Călin Georgescu.
Update 19:50. Curtea Constituțională precizează, într-un comunicat de presă, că a respins toate contestațiile pe care le-a avut pe ordinea de zi - atât cele înregistrate în legătură cu candidatura lui Călin Georgescu, cât și cele înregistrate în legătură cu candidatura lui Nicușor Dan.
"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:
– Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
– Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", transmite CCR.
Update 19:45. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat marţi, Antena 3 CNN, după decizia CCR în cazul lui Călin Georgescu, că această hotărăre a CCR "nu ţine propriu-zis de activitatea justiţiei. Cu toate acestea, este o decizie care tranşează un aspect privitor la o candidatură la preşedinţia României, nu pot să o interpretez decât ca pe o decizie obligatorie. În consecinţă, ea trebuie să fie respectată şi asumată ca atare (...)".
Update 19:30. Protestatarii rămași în fața Curții Constituționale strigă "Jos comunismul" și "Nu vrem să fim o nație de sclavi". Se circulă în continuare cu greutate în zona Palatului Parlamentului. Susținătorii care fac live-uri pe TikTok îndeamnă la ieșirea în stradă.
Update 19:20. Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a declarat că hotărârea de respingere a contestațiilor s-a luat în unanimitate, în conformitate cu mai multe argumente.
Update 19:10. George Simion, prima reacție după ce Călin Georgescu a fost respins de CCR: "Rușine! Rușine! Rușine! Nu ne veți învinge! Deja poporul român s-a trezit! Și va fi învingător! CG", a scris George Simion pe Facebook.
Update 18:50. Potrivit surselor, CCR a respins contestațiile înregistrate împotriva invalidării candidaturii lui Călin Georgescu de către BEC. Judecătorii ar fi respins, în unanimitate, toate contestațiile depuse în ultimele zile împotriva deciziei Biroului Electoral Central. Călin Georgescu nu va mai putea candida la alegerile din mai. Sutele de suporteri ai lui Călin Georgescu, strânși în fața sediului CCR strigă ”Hoții!” după aflarea hotărârii.
Update 18:20. CCR a publicat ordinea de zi pentru ședința de astăzi. Există 11 contestații înregistrate împotriva neînregistrării candidaturii lui Călin Georgescu, dintre care 2 îi aparțin. De asemenea, 5 contestații vizează candidatura lui Nicușor Dan. Ordinea de zi poate fi consultată AICI.
Update 18:00. Mai multe benzi de circulație au fost blocate în zona Palatului Parlamentului și au fost montate garduri de protecție. Jandarmii fac apel la proteste pașnice. Se strigă "Georgescu validat"; "Jandarmeria apără hoția".
Știrea inițială
Călin Georgescu a contestat decizia BEC de respingere a înregistrării candidaturii sale, susținând că instituția nu avea competența de a verifica eligibilitatea sa, această atribuție revenind exclusiv Curții Constituționale.
„Decizia nr. 18D/09.03.2025 a BEC este vădit nelegală, întrucât, adoptând-o, pe de-o parte, BEC nu și-a îndeplinit atribuția de a verifica îndeplinirea condițiilor de formă și de fond prevăzute de Lege și, pe de altă parte, și-a arogat, în mod nepermis, competența exclusivă a Curții Constituționale a României de a interpreta legea fundamentală pentru stabilirea unor condiții suplimentare de eligibilitate și fond privind candidatura la functia de Președinte al României - altele decât cele prevăzute de Lege -, precum și, în subsidiar, pe cea de a examina și verifica îndeplinirea lor”, motivează Georgescu. Acesta mai susține că BEC nu a produs nicio dovadă că situaţia de fapt imputată lui, în cadrul procesului electoral din 2025, ar fi similară celei a Dianei Şoşoacă, în cadrul procesului electoral din 2024.
Biroul Electoral Central a motivat, în decizia de respingere a înregistrării candidaturii acestuia, că a ținut cont de aspectele fundamentale "deja tranșate" de Curtea Constituțională la luarea deciziei de respingere a înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
„Curtea Constituţională a tranşat implicit şi general obligatoriu şi cu privire la neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeaşi persoană îndeplineşte condiţiile pentru a accede la funcţia de Preşedinte al României”, se arată în motivarea deciziei BEC.
Mai multe contestații împotriva deciziei BEC de a-l exclude din cursa prezidențială pe Călin Georgescu au fost depuse de persoane fizice. Curtea Constituțională a anunțat că ședința de azi va avea loc pe baza sesizărilor și a documentelor depuse la dosar până marți, la ora 14:00.
În fața sediului CCR, situat în Palatul Parlamentului, s-au adunat deja câteva sute de susținători ai lui Călin Georgescu, ca și în zilele precedente, când protestatarii s-au strâns în fața sediului BEC. Mai multe dube ale Jandarmeriei sunt amplasate în zonă.
Constituția României stipulează că CCR are rolul de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui și de a confirma rezultatele sufragiului. Legea nr. 370/2004 prevede că sesizările trebuie soluționate în termen de cel mult două zile de la înregistrare, iar hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News