Data publicării:
• Prezidențiale 2024. „Mazilirea” lui Ciolacu are un exemplu: Ponta
Pe 5 iulie 2024, PSD va avea Congresul pentru alegerea candidatului la prezidențiale.
Unii spun că dacă Marcel Ciolacu ar candida la prezidențiale și ar pierde cursa electorală, ar risca să piardă și partidul pe care îl conduce. Însă jurnalistul Val Vâlcu nu crede în acest scenariu și a venit cu un exemplu în acest sens: Victor Ponta.
Victor Ponta a candidat la prezidențiale, a pierdut în fața lui Klaus Iohannis, dar a rămas premier. Și ar fi rămas și astăzi în funcție dacă nu ar fi fost protestele după tragedia de la Colectiv.
Ca urmare, Marcel Ciolacu - dacă nu ajunge la Palatul Cotroceni - nu riscă să piardă partidul. Și nici guvernarea. Guvernarea trebuie să continue. Nimeni nu vrea o nouă luptă între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria dacă vrem să ne dezvoltăm ca țară. Nimeni nu mai vrea războaie între premier și președinte. Este exclus așa ceva. Vorbim despre responsabilitate, parteneri externi etc., ca urmare Marcel Ciolacu nu riscă mazilirea din PSD dacă pierde alegerile prezidențiale.
Această situație reflectă o realitate politică destul de complexă și necesitatea unei stabilități guvernamentale pentru a asigura dezvoltarea României. În contextul actual, conflictele între instituțiile-cheie ale statului, cum sunt Președinția și Guvernul, ar putea periclita nu doar stabilitatea internă, ci și relațiile cu partenerii externi. Stabilitatea politică este esențială pentru progresul economic și social al țării. Dezacordurile între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria ar putea duce la un blocaj instituțional care să întârzie reformele necesare dezvoltării României.
Ce spunea Marcel Ciolacu despre viitorul președinte al României
Legat de calitățile pe care Marcel Ciolacu consideră că ar trebui să le aibă viitorul președinte al României, el a spus într-un interviu pentru DC News:
„În primul rând, să aducă o normalitate în România și să înțelegem odată pentru totdeauna că președintele trebuie să se ridice, după ce este ales, peste partidele politice și să respecte atât litera Constituției, cât și spiritul ei. Și atunci, democrația din România va fi una categoric consolidată.
Oricum, din punctul meu de vedere, am intrat într-o zonă de consolidare a democrației după 34 de ani. E și mult, dar și puțin. Dar dacă am compara cu alte state... este încă puțin și mai trebuie făcut și acest pas. Ultimii doi președinți, vă spun fără nicio reținere, nu au avut această capacitate de a consolida democrația ca acei președinți care se ridică deasupra politicului".
„Și dumneavoastră aveți aceste calități?" - a fost întrebat la DC News.
„Vom vedea. Dacă voi candida" - a spus premierul, lăsând loc de interpretări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News