Data publicării:

Președintele Ungariei se confruntă cu tot mai multe cereri de demisie în contextul unui caz de hărțuire

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Președinta Katalin Novak a acordat clemență unui bărbat condamnat pentru acoperirea crimelor comise de un agresor sexual la un cămin de copii.

Președintele Ungariei, Katalin Novak, se confruntă cu o presiune tot mai mare de a demisiona ca urmare a deciziei sale controversate de a grația un bărbat implicat într-un scandal de abuz sexual anul trecut.

Peste 1.000 de oameni s-au adunat la Budapesta vineri pentru a cere demisia lui Novak, un aliat apropiat și fost ministru al Familiei al prim-ministrului Viktor Orbán.

Partidele de opoziție ungare au petrecut săptămâna cerând demisia lui Novak, precum și a lui Judit Varga, fost ministru de Justiției care a semnat grațierea și despre care se așteaptă să conducă lista partidului Fidesz la alegerile pentru Parlamentul European din acest an, notează Politico.

În timp ce era bine cunoscut faptul că Novak a grațiat aproximativ douăzeci de persoane înaintea vizitei Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, s-a aflat recent că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost directorul adjunct al unui cămin de copii, condamnat pentru acoperirea unui agresor sexual care a atacat rezidenții instituției.

Săptămâna aceasta, Novak a recunoscut că toate grațierile sunt divizive, dar a insistat că nu ar grația niciodată un pedofil.

Într-un efort de a calma furia populară legată de caz, partidul lui Orbán, Fidesz, a depus joi o amendare constituțională pentru a interzice viitoarele grațieri să aducă vreun beneficiu persoanelor condamnate pentru comiterea unor infracțiuni împotriva copiilor.

Novak se afla în Qatar participând la meciul dintre Ungaria și Kazahstan de la Campionatul Mondial de Polo pe Apă și era programată să rămână în statul din Golf până în weekend.

Cu toate acestea, media maghiară a raportat sâmbătă că avionul ei a decolat înainte de program și pare să se îndrepte spre Budapesta. Autoritățile maghiare nu au clarificat dacă președintele și-a întrerupt călătoria mai devreme și, în caz afirmativ, din ce motive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel