Urmărește emisiunea live
Preşedintele Israelului avertizează la Berna în privinţa pericolelor unor capabilităţi nucleare iraniene
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Preşedintele Israelului avertizează la Berna în privinţa pericolelor unor capabilităţi nucleare iraniene - Foto Pexels
Preşedintele Israelului avertizează la Berna în privinţa pericolelor unor capabilităţi nucleare iraniene - Foto Pexels
Preşedintele israelian Isaac Herzog a reiterat luni, la Berna, îngrijorările ţării sale legate de strategia nucleară a Iranului, înaintea unui posibil acord menit să împiedice Teheranul să construiască arme nucleare, transmite DPA. 

Comunitatea internaţională nu trebuie să rămână niciodată tăcută în privinţa încercărilor Teheranului de a răspândi teroare în regiune şi de a şterge Israelul de pe hartă, a afirmat Herzog într-o întrevedere cu preşedintele elveţian Ignazio Cassis.

'Ne aşteptăm ca familia naţiunilor să facă acest punct cât se poate de clar'

'Ne aşteptăm ca familia naţiunilor să facă acest punct cât se poate de clar: comunitatea internaţională şi naţiunile care fac cu atâta mândrie presiuni pentru pace internaţională nu ar trebui să accepte apeluri şi eforturi de a eradica un stat suveran membru al Naţiunilor Unite', a spus Herzog.

Comportamentul Iranului 'nu poate fi întâmpinat cu tăcere. Activităţile Iranului nu pot rămâne nepedepsite. Şi, cel mai important, unui astfel de stat nu trebuie să i se permită să deţină capabilităţi nucleare. Iranului trebuie să i se interzică astfel de capabilităţi prin toate mijloacele necesare', a continuat preşedintele israelian, potrivit textului difuzat de biroul său.

Teheranul insistă că activităţile sale de cercetare nucleară au ca scop doar utilizarea civilă...

În prezent se desfăşoară eforturi de a relansa acordul nuclear din 2015 de la Viena pentru a pune sub control programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor. Teheranul insistă că activităţile sale de cercetare nucleară au ca scop doar utilizarea civilă.

Israelul a criticat însă în mod repetat versiunea actuală a acordului. Declaraţiile lui Herzog survin la o zi după ce premierul israelian Yair Lapid a avertizat că Iranul vrea doar să câştige timp până când va putea reveni la construirea de arme, şi că acordul nu include o monitorizare suficient de strictă pentru a garanta conformarea Teheranului. Herzog se află într-o vizită în Elveţia pentru un eveniment de marcare a 125 de ani de primul Congres sionist, ce a avut loc la Basel.

În 1897, susţinătorii sionismului s-au adunat pentru prima dată, într-o reuniune prezidată de Theodor Herzl, cu scopul de deschide calea pentru un stat al evreilor în Palestina. Mai mult de 1.000 de oaspeţi au fost invitaţi la gala aniversară, potrivit anunţului Organizaţiei Sioniste Mondiale (WZO), care a organizat evenimentul împreună cu Federaţia Elveţiană a Comunităţilor Evreieşti (SIG), notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel