”Președintele este unicul soare pe Pământ pentru România”. Corlățean arată anormalitatea din Consiliul European, girată de CCR printr-o decizie ”faimoasă și rușinoasă”
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Senatorul Titus Corlățean a vorbit despre o decizie a CCR, pe care o numește "faimoasă și ușor rușinoasă".

Senatorul Titus Corlățean a explicat de ce în Consiliul European din România merge președintele țării și nu premierul, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte țări membre.

"Eu am spus-o la o reuniune pe tema Schengen anul acesta, dar am spus-o și anul trecut. De ce în Consiliul European România nu cere introducerea pe agenda Consiliului European, ca de acolo să vină în jos către Consiliul Ministerial, cu sarcina europeană să rezolve subiectul", a spus Titus Corlățean la DC NEWS.

"La acel Consiliu merge președintele sau premierul Austriei?", a întrebat jurnalistul Val Vlcu.

"Cancelarul întotdeauna la austrieci. Marea majoritatea, și aceasta a fost discuția dacă vă aduceți aminte de criza aia din 2012 dintre Băsescu și Ponta, "Cine se duce la Consiliul European?", și cu o decizie adoptată de anumiți așa-ziși juriști de la Curtea Constituțională de la acel moment, cu o soluție care a fost influențată politic, faptul că președintele este unicul soare pe Pământ pentru România, e unicul reprezentant și e unicul care trebuie să meargă la Consiliul European și doar dacă președintele dorește să dea mandat premierului se poate duce și premierul.

Titus Corlățean: Acea faimoasă și ușor rușinoasă decizie a Curții Constituționale

Eu am întrebat atunci: "arătați-mi în textul Constituției ce ați scris domniile voastre" în acea faimoasă și ușor rușinoasă decizie a Curții Constituționale pentru că acea decizie practic a scos din peisaj Guvernul României, despre care Constituția spune că Guvernul realizează politica internă și externă. A realiza înseamnă a concepe și a implementa, e o sarcină uriașă. A scos din peisaj ministrul de Externe și alți miniștri care și ei au niște relaționări externe.

Ori, de la acel moment au trecut niște ani. În Consiliul European în continuare din România merge președintele, dar în marea majoritate a statelor merg premierii. De ce? Pentru că 80% din agenda Consiliului European ține de Guverne, de Executiv, de pârghiile financiare, bugetare, de pârghiile pe care guvernele le au, nu președintele", a spus Titus Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel