Președintele din Sri Lanka îi cere ajutorul lui Putin. Vrea împrumuturi pentru achiziționarea de combustibil
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 06 iul 2022, 14:48
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Președintele din Sri Lanka i-a cerut lui Vladimir Putin să-l ajute cu împrumuturi pentru achiziționarea de combustibil.

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, spune că i-a cerut liderului rus Vladimir Putin să-l ajute cu împrumuturi pentru cumpărarea de combustibil. El a mai spus că a cerut și reluarea zborurilor Aeroflot, scrie Interfax.

"Am avut discuții foarte productive cu președintele rus Vladimir Putin. I-am mulțumit pentru tot sprijinul acordat de guvernul său pentru a depăși provocările cu care ne-am confruntat și i-am cerut asistență cu împrumuturi pentru a importa combustibil în Sri Lanka pentru a depăși problemele economice actuale.", a spus Rajapaksa. 

Liderii au convenit să consolideze cooperarea bilaterală în sectoarele turismului, comerțului și cultural, a declarat președintele Sri Lanka. Anterior, prim-ministrul Ranil Wickramasinghe a spus că economia Sri Lanka "s-a prăbușit complet", iar țara nu își poate permite să cumpere petrol importat.

Sri Lanka, datorie de 700 de milioane de dolari la petrol și gazePrim-ministrul a spus că datoria celei mai mari companii de petrol și gaze din Sri Lanka, Ceylon Petroleum Corporation, se ridică în prezent la 700 de milioane de dolari și, prin urmare, "nicio țară sau organizație din lume nu este pregătită să ne furnizeze combustibil".

Sri Lanka este aproape fără benzină și există o lipsă de alți combustibili, alimente importate și medicamente. Țara se confruntă cu cea mai gravă criză din 1948, când și-a câștigat independența față de Marea Britanie.

Sri Lanka, una dintre primele țări care ar putea rămâne fără petrol

Ministrul energiei din Sri Lanka a emis un avertisment dur cu privire la stocurile de combustibil ale țării, deoarece națiunea se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani. Duminică, Kanchana Wijesekera a transmis mai există suficientă benzină pentru mai puțin de o zi la nivelul cererii obișnuite.

El a spus, de asemenea, că următorul său transport de benzină nu va avea loc decât peste două săptămâni.

Săptămâna trecută, Sri Lanka a suspendat vânzările de benzină și motorină pentru vehiculele neesențiale, deoarece se străduiește să plătească pentru importurile de combustibil, alimente și medicamente. Wijesekera a declarat reporterilor că țara mai avea în rezerve 12.774 de tone de motorină și 4.061 de tone de benzină.

”Următorul transport de benzină este așteptat între 22 și 23 iulie”, a adăugat ministrul, citat de BBC. 

Un transport de motorină este de așteptat să sosească în weekend, cu toate acestea, dl Wijesekera a avertizat că țara nu are suficienți bani pentru a plăti pentru importurile planificate de combustibil și țiței. Ministrul a mai spus că banca centrală a Sri Lankăi ar putea furniza doar 125 de milioane de dolari pentru achiziții de combustibil, cu mult mai puțin decât cei 587 de milioane de dolari necesari pentru transporturile sale programate.

Wijesekera a adăugat că țara datorează 800 de milioane de dolari către șapte furnizori pentru achizițiile pe care le-a făcut la începutul acestui an. Situația s-a înrăutățit după ce Sri Lanka a interzis vânzările de combustibil pentru vehicule private până săptămâna viitoare. Experții cred că este prima țară care a oprit vânzările de benzină către oamenii obișnuiți din criza petrolului din anii 1970 și până azi, când combustibilul a fost raționalizat în SUA și Europa. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?