Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, vizat de o nouă anchetă
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 04 dec 2021, 08:09
WhatsApp
Facebook Jair Bolsonaro
Facebook Jair Bolsonaro
A fost deschisă o nouă anchetă împotriva lui Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei, pentru diseminarea de informaţii false. 

Un judecător de la Tribunalul Suprem Federal (STF) din Brazilia a ordonat vineri deschiderea unei alte anchete împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro pentru difuzarea de informaţii false într-un videoclip care leagă vaccinul anti-COVID-19 de boala SIDA, notează AFP.

Decizia judecătorului Alexandre de Moraes, membru al celei mai înalte instanţe a justiţiei braziliene, răspunde unei solicitări a comisiei senatoriale care, în octombrie, l-a acuzat pe şeful statului că ar fi comis infracţiuni grave în timpul pandemiei, adăugându-se altor cinci anchete deschise împotriva lui Jair Bolsonaro, până în prezent fără rezultat, scrie Agerpres.

Videoclipul în cauză, retras de pe platformeObiectul acestei noi anchete: o înregistrare video în care preşedintele de extremă-dreapta citează presupuse rapoarte oficiale ale guvernului britanic care "sugerează" că persoanele complet vaccinate împotriva coronavirusului dezvoltă boala SIDA "mult mai repede decât se aştepta".

Această informaţie a fost dezminţită de guvernul britanic pe lângă serviciului de fact-checking al AFP şi de către Societatea braziliană pentru boli infecţioase, printre alte organizaţii medicale.

Videoclipul a fost retras de pe Facebook, Instagram şi YouTube. De asemenea, platforma video a decis să suspende o săptămână canalul lui Jair Bolsonaro.

În august, STF a decis să deschidă o anchetă împotriva lui Jair Bolsonaro pentru infracţiunile de "calomnie" şi "instigare la crimă" într-un caz legat punerea sub semnul întrebării a sistemului de vot electronic din Brazilia.

Preşedintele este vizat şi de alte anchete pentru a se stabili dacă a interferat, în dosare în care sunt implicaţi membri ai familiei sale, cu poliţia federală sau pentru că a difuzat pe reţelele de socializare un raport al poliţiei - sub sigiliu - privind un presupus atac asupra sistemului electoral.

Cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale, cota de popularitate a liderului în vârstă de 66 de ani nu a fost niciodată atât de scăzută. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?