Preşedintele BCE: Criza a devenit sistemică. Trebuie acționat la unison pentru a evita un dezastru
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Criza datoriilor de stat din zona euro a devenit "sistemică" şi Europa trebuie să acţioneze la unison pentru a evita un dezastru, a declarat marţi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, adăugând că "nu mai este timp de pierdut".

Oficialul a adăugat că economia reală a devenit vulnerabilă la riscuri tot mai grave odată cu intrarea băncilor europene într-o zonă periculoasă.

"În ultimele trei săptămâni, situaţia a continuat să fie tot mai gravă. Criza este sistemică şi trebuie atacată decisiv. Gradul ridicat de interconectare din sistemul financiar al UE a condus la creşterea rapidă a riscului de contagiune semnificativă. Ameninţă stabilitatea financiară în UE ca întreg şi afectează economia reală în Europa şi dincolo de graniţele ei", a declarat Trichet în faţa Comisiei de Economie şi Politică Monetară din Parlamentul European.

Trichet a cerut guvernelor şi autorităţilor europene să acţioneze împreună pentru a rezolva criza, adăugând că orice întârziere ar fi dezastruoasă.

"Este urgent ca toate autorităţile să acţioneze la unison, cu un angajament total de apărare a stabilităţii financiare", a arătat oficialul.

Trichet este de asemenea preşedinte al Consiliului European de Stabilitate Financiară, organizaţie care are rolul de a supraveghea sistemul financiar european şi a atrage atenţia asupra problemelor care apar, pentru a fi abordate mai rapid de către autorităţile relevante.

Trichet a cerut o decizie clară privind recapitalizarea băncilor, subliniind că "nu este timp de pierdut".

În contextul agravării crizei datoriilor de stat, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au promis, la finele săptămânii trecute, că vor prezenta, până la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a băncilor europene şi de soluţionare a crizei.

Citește și:

Merkel şi Sarkozy sunt de acord cu recapitalizarea băncilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel