Data actualizării:
Data publicării:

Președinta Ungariei a demisionat. Update: Și-a dat demisia și parlamentarul Judit Varga

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a anunțat sâmbătă demisia, după ce a fost supusă unei presiuni crescânde pentru grațierea unui bărbat condamnat drept complice la mușamalizarea unui caz de abuz sexual într-o casă de copii, scrie Reuters.

Update:

După anunțul demisiei președintelui Katalin Novak, și Judit Varga, parlamentar, și-a anunțat demisia.

„Mă retrag din viața publică, demisionez din mandatul meu de reprezentant al Parlamentului și din conducerea listei pentru Parlamentul European” – a scris Judit Varga pe pagina sa de Facebook.

Judit Varga a fost minitru al Justiției între 2019 și 2023.

Știrea inițială:

„Am făcut o greșeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a spus Novak într-un discurs difuzat la televiziunea de stat.

Peste 1.000 de oameni s-au adunat la Budapesta vineri pentru a cere demisia lui Novak, o aliată apropiată și fostă ministră a Familiei, în cabinetul prim-ministrului Viktor Orbán.

Partidele de opoziție ungare au cerut săptămâna aceasta demisia lui Novak, precum și a lui Judit Varga, fost ministru de Justiției care a semnat grațierea și despre care se așteaptă să conducă lista partidului Fidesz la alegerile pentru Parlamentul European din acest an, notează Politico.

În timp ce era bine cunoscut faptul că Novak a grațiat aproximativ douăzeci de persoane înaintea vizitei Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, s-a aflat recent că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost directorul adjunct al unui cămin de copii, condamnat pentru acoperirea unui agresor sexual care a atacat rezidenții instituției.

Săptămâna aceasta, Novak a recunoscut că toate grațierile sunt divizive, dar a insistat că nu ar grația niciodată un pedofil.

Într-un efort de a calma furia populară legată de caz, partidul lui Orbán, Fidesz, a depus joi o amendare constituțională pentru a interzice viitoarele grațieri să aducă vreun beneficiu persoanelor condamnate pentru comiterea unor infracțiuni împotriva copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel