Preşedinta Kosovo: Serbia trebuie să se împace cu trecutul; Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedinta kosovară, Vjosa Osmani, a declarat joi că Serbia trebuie să înceteze activităţile de destabilizare a Kosovo pentru a pune capăt violenţelor din nordul ţării.  

”Provocarea vine din partea Serbiei, o ţară care încă trebuie să se împace cu trecutul său”, a declarat Osmani pentru Reuters.

”Situaţia este tensionată, dar trebuie să ne asigurăm că restabilim statul de drept în Kosovo şi să înţelegem că ameninţarea vine din partea Serbiei care neagă existenţa Kosovo ca stat suveran”.

”Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea”, a spus ea. ”El încă nu a demonstrat acest lucru”, scrie Agerpres.

Vjosa Osmani se află în Republica Moldova pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

Emmanuel Macron: Există o responsabilitate a autorităţilor kosovare în situaţia actuală

Preşedintele francez  Emmanuel Macron denunţă 'responsabilitatea autorităţilor kosovare'.

În urma violenţelor ce au avut loc recent,  soldate cu 30 de victime din cadrul Forţei internaţionale de pace KFOR, Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat responsabilitatea autorităţilor kosovare, informează AFP.

„Foarte clar, există o responsabilitate a autorităţilor kosovare în situaţia actuală şi o nerespectare a unui acord care era totuşi important şi care a fost parafat doar acum câteva săptămâni", a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Bratislava.

În timpul conflictului cu manifestanţii sârbi, ce a avut loc luni, au fost răniți 11 soldați italieni şi 19 ungari din Forţa internaţională de pace din Kosovo (KFOR). Sârbii cereau ca primarii de etnie albaneză să plece, iar în cadrul acestor demonstrații, zeci de demonstranți au fost răniți.

Foarte mulți membri ai comunității sârbe refuză să recunoască autoritatea Priștinei, rămânând fideli Belgradului. În luna aprilie a acestui an au avut loc alegeri municipale care au fost boicotate de sârbi, prin urmare au fost aleși primari persoane de etnie albaneză.

„Noi le-am transmis foarte clar autorităţilor kosovare că era o eroare să se procedeze la aceste alegeri", a spus Macron. 

În trecut, în urma unor negocieri în care au fost implicați cancelarul german Olaf Scholz, Josep Borrell, Emmanuel Macron și negociatori cehi, s-a încheiat un acord despre care președintele francez susține că nu a fost respectat de către autorităţile kosovare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel