Data actualizării:
Data publicării:

Prescriere în cazul lui Bogdan Buta, patronul Untold? Ce spune avocatul Bărbuceanu

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
 BOGDAN BUTA / Inquam Photos / Octav Ganea
BOGDAN BUTA / Inquam Photos / Octav Ganea
Aproximativ trei ani au trecut de la momentul la care fapta de care este suspectat Bogdan Buta a avut loc. Va beneficia cercetatul de prescrierea faptei?

Pe data de 29 ianuarie 2024, fondatorul Untold România, Bogdan Buta, a început să fie cercetat pentru săvârşirea unor fapte de agresiune sexuală, iar la nicio săptămână după, pe 31 ianuarie, Poliția a schimbat încadrarea juridică a faptei din agresiune sexuală în infracţiunea de act sexual cu un minor.

În 2021, Bogdan Buta este suspectat pentru întreținerea de relații sexuale cu doi adolescenți, de 15 și 16 ani, băieți, care acum (după aproximativ 3 ani) au contactat presa unde au oferit publicului mai multe frânturi din așa-zisele discuții cu faimosul „patron” al Untold România.

Bogdan Buta i-ar fi invitat la el acasă, acolo unde le-ar fi oferit alcool, ulterior întreținând relații sexuale. Bogdan Buta nu ar fi știut vârsta reală a copiilor, chiar dacă aceștia s-ar fi „agățat” prin intermediul aplicației de socializare Tinder, o aplicație folosită în scop matrimonial de cele mai multe ori, în România.

Trei adolescenți i-ar fi trecut pragul casei în cazul menționat, iar cel de-al treilea - cel cu care nu a întreținut relații sexuale - i-ar fi furat lui Bogdan Buta din vilă bunuri în valoare de mii de lei.

Potrivit imaginilor care ar relata discuțiile dintre adolescenți și Bogdan Buta, ultimul menționat ar fi intrat într-o mică „ceartă” cu tinerii deoarece a realizat că îi lipseau obiecte din casă.

Se va prescrie fapta?

L-am contactat și pe avocatul Bogdan Bărbuceanu în vederea lămuririi subiectului, întrucât s-a vehiculat că cercetatul ar putea beneficia de prescrierea faptei, având în vedere anii scurși din 2021 și până acum, dar și timpul necesar Poliției de a efectua ancheta.

„În acest caz ne raportăm la o pedeapsă de 3-7 ani, termenul de prescripție fiind de 8 ani, pentru că ne spune Art. 154, lit. C, Cod Penal: de la momentul săvârșirii faptei.

Mai putem pune în discuție, ceea ce este foarte sensibil, proba pe care o pun la dispoziție părțile vătămate, în speță cea mai importantă probă fiind cea medico-legală. Ori, după 2-3 ani, este imposibil de dovedit așa ceva. Mă îndoiesc că se va putea face proba acestei infracțiuni. 

Dacă un adult întreține relații sexuale cu un minor, chiar dacă minorul inițiază, adultul răspunde penal, deci chiar dacă minorul îl provoacă pe adult.”, ne-a spus avocatul Bogdan Bărbuceanu, în exclusivitate.

Un alt aspect care a trezit curiozitatea multor persoane este dat de accesul pe care l-au avut minorii la aplicația prevăzută pentru cei de peste 18 ani, presupunându-se că au folosit cărți de identitate ce nu le aparțineau, eludând astfel verificarea - umană, teoretic -  a aplicației.

Mesajul inițial al autorităților

„La data de 29 ianuarie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, s-au sesizat din oficiu cu privire la aspectele reclamate în spaţiul public, privind săvârşirea unor fapte de agresiune sexuală. Azi, 30 ianuarie, ca urmare a cercetărilor, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de agresiune sexuală în infracţiunea de act sexual cu un minor. În cauză se administrează probatoriul pentru a se stabili întreaga situaţie de fapt”, precizează IPJ Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel